Сьогодні вагомих загроз для економіки України немає. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу «Держборг і платіжний баланс: наскільки серйозні загрози для фінансової стабільності без допомоги МВФ?» заявив член ради НБУ Роман Шпек.

«Для поліпшення фінансової та загальноекономічної ситуації України насамперед необхідні дієві реформи. І репутація надійного партнера - зобов'язання повинні не тільки декларуватися, але і виконуватися», - сказав він і додав, що зараз деякі держзобов'язання щодо діючого кредиту МВФ не виконані.

«Це, зокрема, стосується обіцянок щодо параметрыв державного бюджету», - сказав він.

У той же час Шпек заявив, що сьогодні стан економіки не можна вважати небезпечним, незважаючи на брак інвестицій.

«Є певне занепокоєння станом торгового балансу, але великої тривоги немає. Особливо позитивним фактором тут може стати подальший приплив прямих приватних капіталовкладень», - додав він.

Член ради НБУ підкреслив також, що генеральним засобом оздоровлення можуть бути системні реформи, спрямовані на макроекономічну стабілізацію.

«При цьому потрібно розуміти, що популярних інструментів реформ не залишилося. Всі вони будуть пов'язані з добробутом населення, викликаючи певну частку невдоволення», - резюмував Шпек.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

425