Заступник начальника Головного управління містобудування та архітектури міста Києва Андрій Вавриш зазначив, що сьогодні розроблено паспорт вулиці Хрещатик у місті Києві, тобто документ, який показує потенціал розвитку певної вуличної території з тим, щоб потім почати наведення порядку.

За його словами, це робиться у рамках виконання комплексної програми паспортизації вулиць відповідно до розпорядження голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова.

Архітектор Віктор Зотов зазначив, що головним завданням при складанні паспорта була «відмова від зайвого, тобто генеральне прибирання вулиці». За його словами, якщо говорити про Хрещатик, то пішоходи фактично не мають можливості безперешкодно по ньому пересуватися через припарковані автомобілі, спостерігається проблема «неконтрольованої комерції». Зотов зазначив, що «наша пропозиція - винести паркувальні місця з парного боку вулиці взагалі, а з непарного - залишити тільки частково, тобто десь 40% того, що є на сьогоднішній день». Він зазначив, що також пропонується на непарному боці влаштувати велосипедну доріжку уздовж усього Хрещатика - «від Бессарабки до міського парку». Архітектор також пропонує зменшити рекламу на Хрещатику - на 30% щодо рекламоносіїв і на 50% за площею.

«Почали процес з вулиці Хрещатик, бо це є найбільшим нашим надбанням, це наше обличчя, це найголовніша вулиця країни», - підкреслив він.

Вавриш зазначив, що на сьогоднішній день, зокрема, Хрещатик чітко розкриває «нашу українську рису - якщо є вільне місце, то треба туди щось поставити, якщо є вільний куточок, то туди потрібно щось повісити». За його словами, таким чином відбувається нагромадження, яке не прикрашає ні головну вулицю Києва, ні саме місто. Він зазначив, що головним принципом, закладеним в основу паспорта, є «формування комфортного і вільного публічного простору для киян», повідомляє «УНІАН».

При цьому зауважив, що над розробкою паспорта працювали не тільки фахівці Головного управління містобудування та архітектури міста Києва, а й відомі київські архітектори, фахівці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, а також представники Конфедерації будівельників України.

Вавриш зазначив, що безпосереднє виконання і розробка паспорта були доручені фахівцям Інституту аеропортів Національного авіаційного університету, які мають значний досвід розробки проектної та містобудівної документації.

Народний депутат України, перший проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький зазначив, що саме на матеріально-технічній базі університету здійснювалася робота з розробки паспорта Хрещатика. Він підкреслив, що при розробці паспорта враховувалося те, що «ми всі втомилися від так званих малих архітектурних форм, втомилися від біг-бордів, які з'являються, як і кіоски, вночі».

За його словами, в університеті розроблені та запущені у виробництво безпілотні літаки, які можна було б використовувати для спостереження за благоустроєм і розвитком вулиць. Він зазначив, що була б створена електронна база, яка містила б перелік всіх МАФів і тому подібного, а безпілотний літак з відеоспостереженням передавав би інформацію у разі появи будь-якої нової споруди. За його словами, це «виключило б людський фактор», тобто відразу були б електронікою зафіксовані зміни, які відбулися на вулиці .

Вавриш, відповідаючи на запитання про вартість робіт, зазначив, що «оціночна вартість такої роботи - це десь від 20 до 50 тисяч гривень». «Це недорого. Це можна порівняти з вартістю дизайнерського проекту середньої квартири », - додав він. При цьому зазначив, що на створення паспорта Хрещатика не були використані кошти, а «це було добровільна, самостійна безкоштовна участь компанії Віктора Зотова та Інституту, а також наших комунальних підприємств», Вавриш також повідомив, що у бюджеті Києва для проведення паспортизації вулиць передбачені на цей рік 2 мільйони 700 тисяч гривень. «Я думаю, що нам цих коштів буде достатньо для того, щоб провести паспортизацію 100 вулиць», - додав він.

Нагадаємо, Київська міська державна адміністрація до кінця поточного року планує паспортизувати до 100 столичних вулиць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

520