Міністерство енергетики та вугільної промисловості України не очікує підвищення цін на пальне в роздрібних мережах АЗС до середини 3-ої декади вересня. Про це заявив заступник директора департаменту нафтогазової промисловості Міненерговугілля Костянтин Бородін у п'ятницю журналістам у Києві.

Бородін зазначив, що головним фактором збереження цінової стабільності є значні запаси нафтопродуктів, куплені учасниками ринку до введення підвищених ставок акцизів 1 вересня.

«На 1 вересня перехідні залишки становили близько 800 тисяч тонн, що еквівалентно роздрібним продажам протягом 25-27 днів. Поки це паливо не буде розпродано за старими цінами, секретаріат ЕАГ (Експертно-аналітична група. - Ред.) не включатиме нові ставки акцизу в свою розрахункову формулу», - заявив Бородін.

За прогнозом Міненерговугілля, сумарне споживання світлих нафтопродуктів в Україні у вересні складе від 900 до 950 тис. тонн.

Крім того, збереженню цінової стабільності на ринку сприятимуть позитивні фінансові результати роботи мереж АЗС у літні місяці.

«Уряд пішов назустріч операторам ринку у травні-серпні. Зниження акцизів підтримало попит з боку споживачів на тлі зростання світових цін. За літо більшість компаній змогли акумулювати великі запаси нафтопродуктів. Сьогодні ці запаси повинні спрацювати на весь ринок, на забезпечення цінової стабільності на ньому», - підкреслив Бородін.

Збереженню цін, на думку чиновника, сприяє і наближення дати завершення спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів, яке веде Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі.

«У ринку чітко простежуються дві групи: вітчизняні виробники, які тримають низькі ціни, й імпортери, від яких завжди виходить підвищення цін. Сумніваюся, щоб напередодні винесення рішення Міжвідомчої комісії імпортери ризикнули штучно дестабілізувати ситуацію», - додав Бородін.

Як повідомляв ForUm, 9 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна імпортує значну кількість бензину для того, щоб уникнути підвищення ціни на пальне на внутрішньому ринку.

У свою чергу, міністр фінансів України Федір Ярошенко запевнив, що уряд вживає всіх заходів, щоб запобігти виникненню дефіциту і зростанню цін на нафтопродукти.

За матеріалами «УНІАН», «ЛІГАБізнесІнформ»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

372