Колишній дисидент Левко Лук'яненко не виключає, що на допит щодо сутичок між міліцією та опозиціонерами у День Незалежності його приведуть примусово, повідомляє «ЛIГАБiзнесIнформ».

«Я нічого не боюся», - додав він.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи можливий такий варіант розвитку подій, Лук'яненко сказав: «У нас така влада, яка абсолютно ігнорує закон, тому я цілком допускаю, що вони можуть на це піти. Безумовно, вони мене можуть взяти силою, посадити в автомобіль, тому що я ж фізично слабкий, якщо прийдуть чотири міліціонери, то я з ними фізично боротися не зможу...»

За його словами, слідчі можуть приїхати до нього додому, і там він відповість на всі їхні запитання щодо подій у День Незалежності. «Але я не виключаю, що вони мене можуть посадити в автомобіль і повезти у міліцію на Володимирську, 15. Тому що ці люди звикли діяти силою, вони не розуміють ні демократії, ні справедливості. Влада у нас така, що знає лише один аргумент - силу і гроші. Тому можуть мене забрати. Нехай забирають. Мені не вперше сидіти у воронку, і мене це абсолютно не лякає. І я не зганьблю себе, а навпаки, влада ще більше зганьбить себе», - зазначив він.

Разом з тим, Лук'яненко сподівається, що на примусове приведення влада не піде.

«Але все-таки хотілося б думати, що вони не підуть на таке порушення моїх особистих прав і, врешті-решт, на демонстративну неповагу до людини, яка є автором Акта проголошення України незалежною державою. Я розумію, що мої статуси і Надзвичайного і Повноважного посла України у відставці, і Героя України, і академіка, які, власне, мені дала ця держава, і з якими, напевно, мала б рахуватися, не звільняють мене від виконання законів. Але є етичне правило, що до людей, які мають такі титули чи звання, держава повинна ставитися з повагою, а не розтоптувати всі присвоєння», - зазначив він.

Як повідомляв ForUm, 24 серпня у центрі Києва, незважаючи на судову заборону, опозиція провела мітинги до Дня Незалежності. Турчинов закликав кілька тисяч людей пройти на вулицю Банкову, щоб передати резолюцію Комітету опору диктатурі Президенту Віктору Януковичу.

Реалізація цього заклику призвела до сутичок демонстрантів з міліцейськими кордонами. Під час бійки потерпіли шестеро співробітників міліції.

Слідчий відділ головного управління МВС України порушив кримінальну справу у зв'язку з інцидентом між представниками опозиційних політичних сил і правоохоронцями. Справу порушено за фактом хуліганства. У рамках розслідування сутички 26 серпня двоє учасників ходи були затримані міліцією, 29 серпня їх відпустили.

29 серпня народний депутат, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Павловський заявив, що міліція викликає на допити у справі про сутички опозиції з міліцією у День Незалежності України 18 народних депутатів.

Зокрема, викликані на допит заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, народні депутати із опозиційних фракцій Володимир Яворівський («БЮТ-Батьківщина»), В'ячеслав Кириленко та Олесь Доній (обидва - НУ-НС), Герой України Левко Лук'яненко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

549