Україні потрібно створити санітарні ворота, вважає секретар Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Лілія Григорович. Про це вона розповіла в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ForUm'у.

За словами Григорович, перш за все, необхідно винести уроки із попередніх епідемій. «Потрібно запобігати проблемі та вживати протиепідеміологічних заходів», - упевнена вона.

Народний депутат наполягає на тому, що потрібно бути пильними на кордонах. «Нам слід створити санітарні ворота: встановити спеціальні датчики в аеропортах, щоб миттєво визначати хворих пасажирів і відправляти їх до лікаря», - підкреслює Григорович.

Секретар Комітету ВР з питань охорони здоров'я обурена тим, що за бюджетні гроші закуповуються медичні препарати і на цьому чиновники нагрівають руки, а не допомагають людям. «Згадайте історію зі «свинячим» грипом і «Таміфлю», який сьогодні прострочений, і ніхто не знає, куди його дівати», - сказала вона.

Григорович нагадала, що при всіх президентах України, починаючи з Кучми, тендери та закупівлі проводилися непрозоро. «І нинішня влада, на жаль, готова змінювати міністрів замість того, щоб змінювати схеми закупівель», - резюмувала народний депутат.

Як повідомляв ForUm, нещодавно Всесвітня продовольча і сільськогосподарська організація ООН попередила про можливе повернення до активності смертельного вірусу «пташиного» грипу, заявивши, що міграція диких птахів принесла вірус до країн, де раніше його не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

441