Державна адміністрація залізничного транспорту України спільно з ТОВ «Українські новітні технології» (торгова марка FreshTel) почали тестування широкосмугового зв'язку 4G з використанням технології WiMAX, повідомляє «Фраза».

WiMAX - телекомунікаційна технологія, розроблена з метою надання універсального бездротового зв'язку на великих відстанях для широкого спектру пристроїв (від робочих станцій і портативних комп'ютерів до мобільних телефонів).

Як повідомляє прес-центр «Укрзалізниці», на 14 кілометрах відрізка дороги Донецьк - Ясинувата вже побудована дослідницька мережа мобільного WiMAX і пущений вагон-лабораторія з відповідним бортовим обладнанням для тестування WiMAX. За оцінкою фахівців Головного управління автоматики, телемеханіки та зв'язку «Укрзалізниці», перший етап тестування пройшов успішно, швидкість при передачі даних досягла понад 10 Мбіт/сек.

Залізничний монополіст зазначає, що FreshTel залучений до тестування на умовах спеціального пілотного для «Укрзалізниці» проекту, у рамках якого мають бути досліджені особливості роботи зв'язку у составах, які перебувають у русі. Поки не йдеться про те, що саме «Українські новітні технології» будуть провайдером бездротового зв'язку в усіх вітчизняних потягах, коли ця послуга буде запроваджена.

Нагадаємо, на початку серпня генеральний директор Державної адміністрація залізничного транспорту України Володимир Козак повідомив, що «Укрзалізниця» готується до запровадження послуги бездротового доступу в Інтернет на базі технології WiMAX у пасажирських потягах. Планується використовувати WiMAX для передачі через Wi-Fi послуги Інтернет, телебачення та мобільного зв'язку.

Козак також зазначив, що вперше бездротовий зв'язок буде введений на швидкісній ділянці за маршрутом Львів-Київ-Харків-Донецьк. Напередодні проведення у цих містах матчів Євро-2012 «Укрзалізниця» закупила 10 сучасних швидкісних потягів виробництва Hyundai, які почнуть курсувати за вказаним маршрутом на початку наступного року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

923