У ніч на середу, 31 серпня, сайт WikiLeaks піддався масованій атаці хакерів.

О 02:30 за київським часом на сторінці проекту з'явилося повідомлення: «WikiLeaks.org зараз піддається мережевий атаці». Тривалий час сайт був недоступний. Для доступу до матеріалів власники сайту запропонували використовувати його дзеркала або альтернативну систему пошуку.

 

О 04:30 атаки ще тривали. Одночасно з цим керівники WikiLeaks закликали уряди «сильних країн» припинити поводитися неналежним чином, якщо вони хочуть убезпечити себе від подальших викриттів.

Станом на 04:30 за київським часом власники WikiLeaks просили своїх користувачів повідомити їм, якщо сайт або його дзеркала все ще залишаються недоступними.

Попередня атака на сайт сталася у листопаді 2010 р. Тоді відповідальність на себе взяв анонімний хакер, який вважає, що публікація секретних документів загрожує безпеці американських солдатів.

Атакам хакерів неодноразово піддавалися і ресурси, які перешкоджали діяльності WikiLeaks. Зокрема, у грудні 2010 р. відбулася атака на сайт банківського підрозділу пошти Швейцарії, а також на блог і основний сайт платіжної системи PayPal, які раніше заблокували рахунок Джуліана Ассанжа і аккаунт сайту WikiLeaks. Тоді ж хакери «поклали» сайт прокуратури Швеції (влада цієї країни звинувачує Ассанжа у зґвалтуванні та сексуальних домаганнях).

Як повідомляв ForUm, 26 серпня WikiLeaks опублікував 134 000 секретних документів американських посольств. Газета The New York Times заявила, що у цих матеріалах містяться імена людей, які ділилися конфіденційними відомостями з американськими дипломатами у різних країнах. Влада США засудила розкриття особистостей інформаторів, оскільки тепер останні можуть піддатися репресіям. Керівники WikiLeaks однак спростували повідомлення про витік імен, назвавши їх «абсолютною брехнею». Тисячі користувачів із різних країн у своїх блогах писали, що атака відбувалася із секретних серверів уряду США.

За матеріалами: «Лента.ру», «CNN», «BBC», «The New York Times»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

929