Віце-спікер парламенту Микола Томенко вважає, що законопроект депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка «Про засади державної мовної політики», який передбачає використання регіональних мов нарівні з державною, написаний згідно з так званою Доктриною російського націоналізму, про яку, як правило, у Москві згадують напередодні виборів. Про це він заявив в ефірі 5 каналу.

«Насправді це російські націоналісти в українській владі, так же, як і російські націоналісти у російській, реалізують цей документ, написаний у Росії», - зазначив Томенко, повідомляє «ЛIГАБiзнесIнформ».

На думку політика, прийняття законопроекту як закону - це перший крок до розвалу України. «Якщо мова освіти та державної служби на половині України буде російською - це кінець української держави», - заявив Томенко.

Нагадаємо, регіонали зареєстрували у парламенті законопроект «Про засади державної мовної політики» №9073, яким вимагають надати російській мові статусу регіональної у 13 регіонах, де, за даними всеукраїнського перепису населення, російська є рідною як мінімум для 10% населення. Законопроект зберігає конституційний державний статус української мови.

Таким чином, у разі прийняття проекту російська мова стане регіональною у 13 адміністративно-територіальних одиницях (із 27-ми) - у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим, Києві та Севастополі; кримськотатарська - у Криму, угорська - у Закарпатській області, румунська - у Чернівецькій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1113