Протягом тижня роздрібні ціни для населення на скраплений газ повинні бути кардинально зменшені. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв на селекторній нараді з керівниками усіх регіонів України.

Як повідомили ForUm'у у прес-службі першого віце-прем'єр-міністра, Клюєв зазначив, що останнім часом роздрібні ціни постачальних компаній перевищують оптові у 2,2 - 6,5 рази. За його словами, у травні було проведено спеціалізований аукціон, на якому були реалізовані планові обсяги скрапленого газу за травень-грудень 2011 року за ціною 2130 грн. за тонну (192,3 тис.т). «Якщо оптова ціна 1-го балону скрапленого газу склала 44,73 грн., то роздрібна ціна ніяк не може бути вище 90-100 грн.», - заявив він.

У той же час, зазначив перший віце-прем'єр-міністр, спостерігається підвищення максимальних роздрібних цін на газ скраплений у 15 регіонах. За його даними, наприклад, у Черкаській області балон коштує 98,90 грн., а найвищі ціни - у Херсонській, де ціна балона досягла 291,67 грн.

Високий рівень роздрібних цін також зафіксований у Криму (250,00 грн.), Одеській області (204,54 грн.) та у Севастополі (195,00 грн. за 1 балон), повідомив Клюєв.

Він доручив Мінекономрозвитку протягом доби проаналізувати складові ціни балона зрідженого газу, реалізованого для потреб населення, у розрізі регіонів та за результатами визначити обґрунтовану граничну ціну.

НАК «Нафтогаз України» також протягом доби повинен проаналізувати потреби у скрапленому газі всіх регіонів, заявив Клюєв.

Обласним адміністраціям, Раді Міністрів Криму, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям перший віце-прем'єр-міністр доручив вжити термінових заходів щодо зменшення роздрібних цін. «Яке право ви маєте допускати таку ситуацію? Це ж знущання над нашими громадянами! Протягом тижня ціна повинна бути приведена до обґрунтованого рівня. Якщо хтось вирішив нагріти руки на нашому населенні, ми будемо знати прізвища. Якщо це безгосподарність конкретних керівників, вони повинні за це відповідати», - заявив він.

Клюєв також доручив Антимонопольному комітету провести перевірку дій учасників ринку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

901