8-го серпня відбулася на ForUm'і онлайн-конференція з відомим українським експертом, головою Комітету виборців України (КВУ) Олександром Черненком. У ході бесіди з нашими читачами експерт розповів про своє бачення ситуації в країні та у свідомості українців. Пропонуємо вам повний текст конференції.

- Горожанка: Вы имеете опыт работы на выборах и в политических кампаниях в США, Беларуси, России, Кыргызстане, Азербайджане, Армении, Польше, Грузии и др. стран. Где чище и справедливее всего?

- Скрізь по-різному.

Безперечно, чим західніше від українського кордону, тим ситуація краща, як це банально не звучить. Навіть на останніх президентських виборах у Грузії, яку ми всі так любимо, були певні питання щодо рівності можливостей під час кампанії. Хоча результат цих виборів і був справедливим.

- ИНОСТРАННЫЙ НАБЛЮДАТЕЛЬ: Александр, что Вы лично и возглавляемая вами КИУ предпринимаете для защиты иностранных наблюдателе от провокационных действий украинских СМИ, украинских NGO, членов ЦИК, СБУ и т.д. которые, к сожалению, «имели место быть» во время выборов в Украине? Кто финансирует КИУ? Финансирует КИУ USAID, посольство США?

- Я думаю, що іноземні спостерігачі і без нас дадуть собі раду. Наше завдання - захищати українських виборців і їх права.

А фінансують нас різні закордонні та міжнародні фундації, в тому числі, і через USAID. Є і невелика підтримка з боку вітчизняних пожертвувачів, хоч вона і не перевищує 5-7 відсотків від загального бюджету

- Віктор: Чув КВУ займається цьогорічною вступною кампанією до ВНЗ? Як ви прокоментуєте ситуацію із оприлюднення держзамовлення? Таке враження, що держава грає у покер із вступниками, і має право останньою відкрити карти... Де ж тут справедливість?..

- Так ми дійсно вже кілька років ведемо моніторинг вступної кампанії. Детальніше про це розкажемо на прес-конференції, яка відбудеться невдовзі.

Щодо держзамовлення, то ми вже заявляли про непрозорість його формування. По суті ВНЗ дізнались про обсяг держзамовлення вже після прийому документів від абітурієнтів.

Є питання щодо критеріїв обсягу держзамовлення. Вважаємо, що в Законі про освіту варто передбачити, щоб кількість держзамовлення публікувалась за кілька місяців до вступної кампанії.

- Скоромий М.М.: Скоро молодій Україні виповниться двадцять. Святкуватимете? Як? Як має це робити держава? Які наші головні здобутки і промахи?

Почну з кінця - промахів, на жаль, було більше, ніж здобутків. Головний здобуток - це те, що Україна відбулася як держава, хто б що не казав. Але не помиляється той, хто нічого не робить. Як історик за освітою, розумію, що оцінку подіям і фактам треба давати з певної відстані. А нам зараз, як казав класик, треба своє робить.

Для мене День Незалежності України - одне з найбільших свят. Це без пафосу. Ми кожного року в цей день збираємося з друзями, гуляємо, вечеряємо - говоримо красиві, але щирі тости. Я щасливий від того, що незалежність прийшла до України саме в моєму житті. І з гордістю розповідатиму про це дітям.

Але останні роки - для мене це подвійне свято. Два роки тому, в цей день я одружився:))) Тому для мене це свято незалежності і залежності. Залежності від любові))

- Громадянин: Якою є позиція КВУ щодо дачі свідчень Ющенком в суді проти Тимошенко?

- Позиція КВУ однозначна - судочинство не має бути вибірковим.

- Историк. Симферополь: Сегодня Россия льет крокодиловы слезы по войне в Южной Осетии! А ведь именно Россия виновата в этой трагедии, все время подливая масла в огонь сепаратистам. Я считаю, что сепаратизм надо уничтожать на корню как зло. Вы согласны?

- Згоден на всі сто! Я дуже люблю Грузію і мені болить те, що політики штучно розірвали цю країну. Сподіваюся це колись закінчиться. А для нас це приклад, як не повинно бути.

- Не політик: Пане Олександре, Ви один із тих публічних діячів, які на форумах і в інших ЗМІ активно і мудро говорять про антинародну владу,про політичні переслідування, про згортання демократії і т. п. В той же час вертикаль влади покидьків, невігласів,мерзотників продовжує пресувати народ. Щоб збагатитися вони йдуть на різні цинічні махінації. Так міністр енергетики Бойко негласно дав вказівку всім керівникам Укртрансгазу знімати із зарплати кожного працюючого суму в 2,5 гривні в місяць. Якщо врахувати,що кількість працюючих в трансгазі- сотні тисяч людей то сума набирає сотні тисяч гривень. Говорять,що гроші йдуть на розвиток бізнесу його сина. Пожалітися нема кому,тому що все робиться під загрозою звільнення з роботи, а прокуратура і міліція заодно з цими бандюками. Де шукати правди? Чому ніхто не організовує народ на боротьбу з цією владою? Коли припиняться пустопорожні балачки без всяких конкретних дій?

- Багато риторичних питань. А відповідь давно дав геній: Борітеся - поборете!

- Громадянин: Як Ви ставитеся до арешту Тимошенко та подання свідчень Ющенка щодо газових контрактів? Надайте оцінку діям колишнього Президента, заступником голови Адміністрації якого був один з керівників КВУ Ігор Попов.

- До арешту ставлюсь вкрай негативно.

Щодо свідчень Ющенка, то він казав те, що вважає за потрібне. Справа дійсно не проста і тут, як любить повторювати Дмитро Корчинський, невинних немає. Така вже у нас політика.

Щодо Попова, то спитайте у нього. Наскільки мені відомо, то до газових контрактів він точно не має відношення.

- Малоросс, ныне украинец: Саша Черненко. Вы молодой, начинающий политик, не имеете ни жизненного опыта, ни образования. Курсы в США - это Вам большой минус. Институт Горького (можно его переименовывать как угодно) тоже не большое достижение. Как историк ответьте мне на один вопрос. Кто в Украине может считаться коренным украинцем? Сегодня все, кому не лень, присваивают себе это звание. А насколько это корректно?

- Я не політик, на щастя.

Можливо через те, що я не маю життєвого досвіду, я не зовсім розумію, що таке «корінний українець». Але я знаю хто такий - патріот. Ця людина, незалежно від національності і мови спілкування, живе для країни, яку вважає рідною

- Одесит Іван Петрович: Сьогодні українець в Одесі як серед російських окупантів. Що робити з цими українофобами?

- Бути собою.

- Демократ Свободолюбимов: Известное изречение грузинского УЗУРПАТОРА Кремля: «Важно не как проголосуют, а Важно как подсчитают». Третий тур выборов 2005 г. это доказал. А какое сегодняшнее состояние дел по подсчету голосов избирателей в Украине по Вашему мнению? Избиратель Украины может идти на голосование и быть уверенным, что при подсчете голосов не будет мухлевания.

- Упевненим не можна бути ні в чому. Треба просто боротися за чесний підрахунок. У тому числі і через якісне спостереження.

- АЛЕКС: Людям нечего выбирать. Компартия - единственно народная партия обгажена средствами массового оболванивания, а из демократов можно голосовать только за янека- остальные с фашистским душком, так за кого будут голосовать украинцы?

- Дізнаємося на виборах.

- Анатолий: Я русскоязычный по национальности и происхождению русский, российский соотечественник, разговаривающий, читающий и думающий, воспринимающий речь по-русски, не умеющий ни читать, ни писать, ни осмысливать, ни воспринимать на слух речь, ни думать по-украински (таких на Украине очень много) и 31.10.10 на выборах в органы местного самоуправления, по этому признаку на изб.уч.05156 г.Одессы мне (№изб.списка 1131) было отказано в избирательном праве, а затем по моей жалобе отказано и в правосудии (Д. Приморского райсуда Одессы суда №2а-2777/10 реш. судьи Бондарь В.Я от 31.10.10) Вопрос: готовы ли Вы всю онлайн-конференцию провести на русском языке, за исключением ответов на вопросы на украинском, которые, при этом, дублировать на русский язык? Если ответ на 1 вопрос положительный, то 2 вопрос: Какие у Вас полномочия вообще в государстве и в рамках избирательных процессов и референдумов, а также кто и на каком основании Вам делегировал эти полномочия?

- А как это - «русскоязычный по национальности»? Если вы собирались баллотироваться в органы местной власти, то должны как минимум выполнять законы страны и Конституцию, где четко сказано о государственном языке.

А полномочия у меня в государстве, такие же, как и у остальных граждан, поскольку я возглавляю общественную организацию.

- Провидица Софья: Тот, кто радуется этому аресту, это горе коснется его лично или близкого родственника в самое ближайшее время. Посмотрим, как тогда будешь радоваться. Сегодня в Украине больше всех арестованных на 1000 граждан. Сегодня в Украине ментовский, прокурорский и судебный произвол. От беззакония мы все пострадаем!

- Чесно, я ще не зустрічав людину, яка б раділа цьому арешту (аноніми на інтернет-форумах - не рахуються).

А те, що в Україні дуже легко потрапити за грати по дріб’язковому приводу - це факт. Вкрав курку - йдеш за грати, вкрав гектари заповідної землі - йдеш самі знаєте куди.

- Наблюдатель: Почему оппозиция не может объединиться даже перед смертью?

- Питання до опозиції - чому? Коротка відповідь - власні амбіції та інтереси

- Правозащитник: Можно уважать судью Киреева, этих ничтожных прокуроров и вообще всю нашу правоохранительную систему, которая работает только на регионалов? Я лично не уважаю!

- Ви обережніше у висловах, а то і вам можуть змінити міру запобіжного заходу. Вибачте, за не зовсім доречний «чорний гумор». А з Кірєєвим дійсно маємо яскравий приклад того, яким не повинен бути суддя. Взагалі, з цим судом якась така приречено безнадійна історія:((((

- ALWAS: Из всей истории видно, что коммунизм (запрет свободного рынка) всегда приводил к голоду. Все страны, где был коммунистический голод , вспоминают об этом, как о позорных страницах истории. Когда сын сдавал отца, брат - брата, а сосед - соседа. И только Украина прославляет голодомор. Почему?

- Україна не славить Голодомор, вона просто нагадує усьому світу про велику трагедію народу. Щоб більше вона не повторилася.

- Геннадій: Прочитав вашу трудову біографію, дуже за вас радий. Мій син закінчив школу з золотою медаллю, два року тому закінчив Одеський унів. ім. Мечникова з червоним дипломом. Магістр. Спілкується вільно на російській, «чистій» українській мові, англійській та польській. При цьому, два роки не може влаштуватися на роботу. Це що-кінець Україні? Що можете порадити?

- Гордий за Вашого сина. Такі люди потрібні Україні, шкода, що не завжди вони можуть себе в ній реалізувати. Раджу не втрачати наполегливості і стукати у всі двері. Головне не боятися робити рішучі кроки.

- Регионал рядовой: Вам не кажется, что Украина при нашем молчаливом согласии скатывается к тупой и циничной диктатуре. Может быть, надо нам начинать действовать конституционным путём?

- Ну, я не був би таким категоричним щодо «молчалівого согласія». Вийдіть зараз на Хрещатик і подивіться. Я все-таки переконаний, що білоруського варіанту у нас не буде, хоча багато кому цього хочеться. Це не означає, що не треба боротися за власну і гідність і свободи. Робити це потрібно кожного дня.

- Гражданин: Как правовым путём бороться, с тем беспределом, который творится в прокуратурах областей? Когда депутаты и родственники милицейских чиновников избивают, а порой и убивают безнаказанно людей, есть способы воздействия ? или если до полусмерти сын депутата изобьёт моего брата, не тратить время на заявления, а брать и просто решать вопрос в лучших кавказских традициях?

- Почалися риторичні питання. Хоча суд Лінча не вихід із ситуації. Бо насильство ніколи не знищувало зло. Починати треба з себе і далі потроху намагатися змінювати світ

- Одессит Иван Петрович: Можно вообще избежать фальсификаций при подсчёте голосов на выборах? Так, при выборах одесского мэра за сахалинца Костусева по двадцать раз безнаказанно переписывали протоколы подсчёта голосов в комиссиях! Может быть, внедрить электронное голосование, чтобы зря не переводить бумагу? В принципе возможно электронное голосование по интернету в Украине? Тогда не будет фальсификаций!

- Фальсифікацій під час підрахунку уникнути дуже легко - просто їх не робити. Для цього необхідно три речі: добрий закон, висока політична культура тих, хто балотується і відповідальність виборця за свій вибір. Поки що по всім пунктам є питання.

Електронне голосування - це те, до чого потрібно прагнути. Весь світ рухається у цьому напрямку. Але сьогодні, на жаль, у суспільстві високий рівень недовіри до виборчого процесу і його результатів.

Тому запровадження електронного голосування викличе багато запитань і політичних спекуляцій, навіть якщо воно буде кришталево чесним. Але, повторюся, за цим майбутнє. Наша організація на осінь готує велику конференцію з цього питання, де запросимо закордонних фахівців і подивимося на їх досвід.

Студент юрфака -2: В стране сегодня полное беззаконие: прокуроры не интересуются надзором за законностью. Разве это нормально?

- Звичайно, ненормально. Але не варто опускати руки. Були часи і важчі

- Избиратель: Какое политическое будущее у Януковича и его ПР, если не будет фальсификаций на выборах? Если эти фальсификации будут продолжаться, то псевдовыборы теряют смысл.

- Хоч рейтинг і Януковича, і ПР стрімко падає, тим не менше за всіма опитуваннями вони поки що лідери. Хоча ситуація розвивається дуже динамічно і не прогнозовано.

Щодо фальсифікацій - місцеві вибори показали, що Україна зробила суттєвий крок назад в плані електоральної демократії. На жаль, ця тенденція продовжується. Зараз головне - не допустити прийняття Закону про вибори, розробленого Лавриновичем.

А вибори ніколи не втрачають сенс. Бо їх відміна - пряма дорога до диктатури.

- Политстурбований: Олександре! Ми - нація політично-стурбованих. На вибори ходимо частіше і з більшим завзяттям нід до Церкви. Завжди аналізуємо, дискутуємо, о обирати не вміємо. Чому так і як все змінити?

- Все-таки до Церкви я намагаюся ходити частіше, ніж на вибори.

А якщо серйозно, то, можливо, біда в тому, що ми якраз і не аналізуємо, коли обираємо. Я про більшість українців. Якби аналізували, то обирати вміли б. І більшість з тих, хто зраз у владі - їх би там не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1268