Росія демонструє щодо України неграмотну і нетактовну поведінку, виставляючи ультиматум з приводу приєднання до Митного союзу. Про це заявив російський економіст, президент компанії експертного консультування «Неокон» Михайло Хазін.

«Нас турбує, що відносини з Україною заходять у глухий кут. Я і мої колеги вважаємо, що дезінтеграційні процеси вдарять як по економіці України, так і Росії. По Україні більше, її економіка слабша, але і Росія не залишиться осторонь. Давайте говорити відверто: Україну не чекають у ЄС. Як тільки Київ намагається йти у бік Європи, а це було і при Ющенку, Європа одразу висуває нові вимоги, відкладає на майбутнє прийняття принципових рішень», - зазначив експерт, повідомляє «УНІАН».

Він вважає неприйнятним, коли Росія фактично виставляє Україні ультиматум: або Митний союз – або зона вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом. «Росія у даному питанні повелася неграмотно. Ми могли б знайти шляхи для зближення. Якщо йдеться про літаки, давайте просувати спільні програми літакобудування. Або вертольотобудування. Повинні бути реальні програми, і під них потрібно вибудовувати в Україні елітні угрупування. Тоді вони почнуть підтримувати ідею зближення з Росією. Без цього - ніяк », - вважає Хазін.

На його думку, українська влада, зі свого боку, не прагне налагодити взаємне співробітництво і популяризувати ідеї спільного економічного простору з сусідами.

«Проблема України у тому, що верхи і не намагаються пояснити народові, що зближення з Росією економічно вигідне для країни. Соціологічні опитування свідчать про інше: прості люди - за поглиблення співпраці з Росією. А політики воліють замовчувати цю тему. Не говорять вони і про те, що Євросоюзу не до України: треба рятувати економіки Греції, Португалії, Іспанії, Італії. Реальність через два-три роки все розставить на свої місця: Україна повернеться до Митного союзу. Чи не пізно буде? Росія за цей час може посилити митний режим, як з країнами ЄС. Втрати України у цьому випадку складуть приблизно 6-8 мільярдів доларів щорічно. А це майже 5% ВВП», - зазначив Хазін.

Крім того, на думку експерта, зона вільної торгівлі з ЄС завдасть прямої шкоди економіці України. «Україна опиниться один на один з великими і розвиненими конкурентами, боротьба з якими у деяких галузях вийде не на її користь. Треба враховувати і те, що вступ України у ЗВТ з ЄС підірве високотехнологічне виробництво і сільське господарство. У зоні ЗВТ у вас конкурент - Туреччина. Турецьке продовольство вже витісняє місцевого виробника по всьому південному сході Європи. Не уникне цього й Україна», - сказав Хазін.

Він також вважає безпідставними думки деяких експертів про те, що для України від вступу до Митного союзу, після кількох років економічної вигоди, через відсутність конкуренції і стимулів для розвитку можуть виникнути ускладнення.

Як раніше писав ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна не ввійде у МС, але готова до співпраці з ним у форматі «3+1».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

543