Експертна комісія оприлюднила висновки про причини аварії на шахті ім. Бажанова у Макіївці Донецької області. Як повідомили у прес-службі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України, аварія сталася внаслідок нашарування кількох факторів, повідомляє «УНІАН».

За даними комісії, одним із них є наявність у стінах зруйнованого копра значних за розмірами зон з низькою міцністю бетону. Результати випробувань окремих фрагментів зруйнованих стін показали, що бетон стін характеризується високим ступенем неоднорідності, мінімальне значення його міцності майже у 7 разів менше проектного. Крім того, комісія вказала ще 5 можливих чинників, поєднання яких призвело до трагедії.

За висновком комісії, сукупність цих фактів у поєднанні з несприятливими погодними умовами (проливні дощі, сильний вітер протягом тижня напередодні аварії) могла призвести до обвалення копра. Також комісія рекомендувала вжити низку післяаварійних заходів.

У висновках зазначено, що після виконання у повному обсязі робіт з демонтажу зруйнованих елементів залізобетонного копра і огляду будівельної частини «шийки» копра, підйомних машин та їхніх елементів, причини аварії можуть бути уточнені.

Як повідомлялося, 29 липня 2011 року у Макіївці на шахті ім.Бажанова (Донецька область) обрушився баштовий копр, загинули 11 шахтарів і 4 потерпіли.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

454