Міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко запевняє, що кілька вакцин, з наявністю яких на сьогоднішній день в Україні є проблеми, надійде у вересні-жовтні цього року.

Про це міністр сказав сьогодні на прес-конференції у Києві, відповідаючи на запитання, коли з'являться у медустановах, зокрема, вакцини БЦЖ, від поліомієліту, дифтерії та деякі інші.

Як пояснив Аніщенко, проблемна ситуація склалася через те, що «коли прийшла «нова команда», нею було проведено інвентаризацію, у результаті якої виявилося, що за окремими програмами медпрепаратів були великі залишки, а за окремими вже було зрозуміло, що буде дефіцит, не вистачало препаратів для лікування, наприклад, гемофілії, на дитячої онкогематології. Саме цьому було приділено першочергову увагу», повідомляє «УНІАН».

«За вакцинам ми закінчили торги, ми закупимо. І у середині серпня вакцини почнуть надходити. У вересні - на початку жовтня у нас загальний спектр буде вже. Вакцини будуть надходити не одномоментно, а поетапно - є напрацьована для нашої країни партія, вона приходить нам», - сказав Аніщенко.

При цьому він повідомив, що були проблеми з коштами на закупівлю медпрепаратів, і тому довелося змінити їх номенклатуру для економії грошей.

«За вакцин за нашими підрахунками потрібні 422 млн. грн. Ми трохи змінили номенклатуру, тобто види вакцини. Тому що ми зробили акцент на дорогі, хороші, імпортні - це правильно, але потрібно жити «по одягу», грошей не вистачає... Ми два роки забезпечували вакцинальний комплекс на 60%, а 40% - залишався не забезпеченим. Тому ми 20 млн. заощадили, провівши торги. Але нам Кабінет міністрів і Верховна Рада дали 35 млн. грн. додатково. І ці 55 млн. дають нам можливість у цьому році вперше за останні 3 роки практично на 95-100% забезпечити вакцинами», - зазначив міністр.

У той же час, за його словами, поки не вирішена повністю проблема з вакциною проти гепатиту В.

«Але я сподіваюся, ми заощадимо на торгах і закупимо. Ми у цьому році постараємося забезпечити 100% комплекс», - додав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

558