Київський міський голова Леонід Черновецький може бути позбавлений громадянства України лише за рішенням Президента України Віктора Януковича, якщо буде підтверджений факт ізраїльського громадянства мера столиці.

Про це народний депутат України Володимир Олійник (фракція Партії регіонів) заявив під час «круглого» столу у Києві.

Він зазначив, що, відповідно до українського законодавства, громадянин України може бути позбавлений громадянства, «коли буде встановлено факт добровільного прийняття ним громадянства іншої країни».

Олійник нагадав, що при Президентові Україні діє комісія з питань громадянства, яка розглядає такі питання. Він підкреслив, що за поданням комісії Президент підписує указ щодо позбавлення особи громадянства, і цей указ ще може бути оскаржений у суді, повідомляє «УНІАН».

У той же час, за словами Олійника, якщо буде доведено, що Черновецький став громадянином Ізраїлю, і якщо він відмовиться від громадянства цієї держави і залишиться громадянином України, то підстав для позбавлення його громадянства України не буде.

Олійник зауважив, що у разі позбавлення Черновецького громадянства України автоматично припиняються повноваження його як мера Києва.

Олійник також наголосив, що парламент України не має повноважень для припинення повноважень мера Києва у зв'язку з його можливим подвійним громадянством.

Нагадаємо, за даними деяких ЗМІ, мер Києва Черновецький і його дружина Аліна Айвазова вже 17 років є громадянами Ізраїлю.

3 серпня ізраїльське інтернет-видання Izrus опублікувало копію посвідчення особи мера Києва Черновецького, що підтверджує його ізраїльське громадянство.

Відповідно до інформації, яка міститься у базі даних МВС, Черновецький і його дружина репатріювалися в Ізраїль 5 жовтня 1994 року.

За даними станом на липень 2011 року, Черновецький прописаний у будинку на одній із вулиць Північного Тель-Авіва.

3-го серпня у програмі ТСН на телеканалі «1+1» показали відеосюжет, у якому кореспонденти зайшли у житло мера у Тель-Авіві і застали його вдома.

На запитання, чи є у нього громадянство Ізраїлю, він відповів: «Немає у мене громадянства».

Черновецький балотувався на пост Президента України у 2004 році, був обраний мером столиці у 2006 році, до цього обирався народним депутатом України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

420