Польща розпустила елітний 36-й спецполк транспортної авіації, який забезпечував польоти перших осіб країни.

Причиною розформування називаються порушення при підготовці льотного складу. Варшавська радіостанція Radio Zet назвала це рішення реакцією на звіт урядової комісії щодо причин аварії польського президента Лєха Качинського під Смоленськом.

Функції з транспортування урядових чиновників відтепер передані цивільній авіакомпанії LOT. Авіапарк 36-го спецполку розпродадуть.

«Цивільна сторона демонструє свою владу над військовою», - прокоментував розформування спецполку експерт Польського інституту міжнародних відносин Евгеніуш Смолар.

4-го серпня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про звільнення 13 високопосадових службовців Міністерства оборони та офіцерів авіації. Причиною відставки став звіт комісії, яка розслідувала катастрофу літака Качинського.

Президентський борт, який перевозив 96 чоловік, включаючи самого Лєха Качинського, розбився 10 квітня 2010 року при заході на посадку аеродрому «Північний» під Смоленськом в умовах сильного туману. Всі, хто був на борту, загинули. Російські експерти, які розслідували причини катастрофи, констатували, що відповідальність за неї лежить насамперед на пілотах, які ризикнули сідати у складних метеоумовах, а також на польських чиновниках, які чинили тиск на членів екіпажу.

У Польщі багато хто з недовірою поставилися до цієї версії, вважаючи винною у катастрофі російську сторону. Звіт Комісії державної авіації Польщі про катастрофу під Смоленськом був опублікований у липні 2011 року. У ньому звертається увага на недоліки, допущені обома сторонами – як російською, так і польською.

За матеріалами «Лента.ру», «The New York Times»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

548