У японських магазинах і ресторанах з'явилася яловичина з підвищеним рівнем радіації.

М'ясо, заражене цезієм, продавали в як мінімум п'яти префектурах у центрі країни, включаючи її столицю - Токіо.

У результаті проведеного розслідування з'ясувалося, що шість корів, чиє м'ясо пізніше поступило в продаж, їли сіно, що зберігалося просто неба на околицях Фукусіми, де 11 березня сталася аварія на атомній електростанції.

Фермер, що ростив худобу, заявив, що порушував строгі правила, введені після аварії на АЕС, від безвихідності - тварин треба було чимось годувати, але окрім потенційно небезпечного сіна у нього нічого не було.

Раніше з цієї ж ферми на продаж пішли радіоактивні туші ще 11 корів, проте їх вдалося вчасно виявити і не допустити до прилавків.

За висновками експертів, рівень цезію в зараженому м'ясі перевищував норму в 6,4 рази. Проте, експерти оголосили, що одноразове вживання радіоактивної яловичини з цієї партії не несе небезпеки для людини, тому турбуватися споживачам не слід.

Зараз місцеві власті намагаються відстежити, хто і куди продавав заражене м'ясо, щоб надалі вилучити його з ринку.

Унаслідок аварії 11 березня стався викид радіації, яка розповсюдилася на десятки кілометрів навколо АЕС. З найбільш постраждалих районів людей евакуювали, оскільки знаходитися там тривалий час було небезпечно. Також власті Японії ввели строгі обмеження на торгівлю сільськогосподарською продукцією, вирощеною на околицях АЕС.

За матеріалами «Лента.ру», «Asahi Shinbun».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

826