НАТО відмовилося від військово-технічної допомоги Німеччині в Лівії. Раніше повідомлялося, що агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення і постачання (NAMSA) направило ФРН запит на постачання компонентів для бомб, боєприпасів і технічних засобів. Тепер стало відомо, що NAMSA вирішило отримати все необхідне в іншого члена Північноатлантичного альянсу.

При цьому з'ясувалося, що ФРН вже надала допомогу партнерам по НАТО в Лівії, направивши їм у травні цього року після відповідного запиту 900 зарядів освітлювальних боєприпасів. Офіційно ні про запит з боку НАТО, ні про постачання нічого не повідомлялося. Це вже викликало різку незадоволеність опозиції, яка звинуватила міністра оборони Томаса де Мезьєра в тому, що він приховує від парламентаріїв важливу інформацію.

Про те, що бундесвер може почати постачання до Лівії озброєнь і технічних засобів для підтримки операції НАТО проти Муаммара Каддафі, німецькі ЗМІ повідомили у кінці червня. Пізніше в міністерстві оборони підтвердили цю інформацію, зазначивши, що Томас де Мезьєр дав принципову згоду на надання військово-технічної допомоги. Про терміни і об'єми постачань проте нічого не повідомлялося, оскільки детального запиту з боку NAMSA не поступало.

Застереження про те, що у ВВС НАТО добігають кінця боєприпаси, з'явилися у червні. Експерти зазначали, що це може негативним чином позначитися на інтенсивності авіаударів і загальмувати хід операції проти військ, вірних Каддафі. За деякими даними, гострий брак відчувався в ракетах повітря-земля. Для ФРН постачання озброєнь могло стати виходом зі своєрідної політичної ізоляції, в яку потрапила Німеччина, яка єдина із західних країн, не голосувала за резолюцію Ради безпеки щодо Лівії.

За матеріалами «Лента.ру», «Spiegel».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

433