Завтра чиновники заживуть за новим антикорупційним законом. Відтепер можновладцям не можна брати підношення від виборців, вартість яких перевищує 50% мінімальної зарплати, вирішувати які-небудь питання, які приведуть до збагачення або отримання вигоди, пише «Сьогодні».

Напередодні в Харкові депутатів облради, голів районних і сільрад учили, як не наступити на граблі, зібравши на майстер-клас у Великому залі облради.

Професор адміністративного права Національної юракадемії Володимир Гаращук майже дві години розповідав, що відповідати перед законом доведеться вже за подарунок вартістю 480 грн., дарувати такі дорогі подарунки заборонено навіть начальству, а всі презенти від делегацій і інших управлінь - вази і статуетки - доведеться передати на баланс адміністрації або мерії. Попередили чиновників і про те, що відкриття рахунку в іноземному банку - привід терміново бігти в податкову.

«У законі сказано, що лобіювання інтересів третіх осіб вже може вважатися корупцією. Але я відстоюватиму інтереси своїх виборців, а ось якщо захочу просувати бізнес-інтереси родичів - піду проти закону, - міркує депутат міськради від ПР Ігор Вировець. - Що стосується подарунків, коробку цукерок у мою приймальню дійсно якось приносили - людина, яка за моїм клопотанням отримала матеріальну допомогу в 200 грн. Адже вона принесла її не для того, щоб вирішити якісь свої питання, а як подяку. Новий закон нас обох ставить в ніякове становище, пов'язуючи цукерки і квіти з корупцією».

Чиновники не приховують, що вдячні жителі частенько заходять в кабінет з презентами, але запевняють, що працюють за «спасибі». «Коли я прийшов на посаду, відразу всіх попередив, що вирішувати питання за гроші не вийде, але люди все одно намагалися щось усучити, навіть гроші пропонували за місцевий ставок. Одного разу я допоміг вирішити неробоче питання людині, так вона принесла пляшку шампанського, я її тут же відкрив, щоб не вважали хабаром, і ми разом випили по келиху», - розповів екс-глава Великобурлукського району Віктор Слиш. Голова Волчанської РДА Віталій Панов також запевняє, що не приймає подарунків від вдячних жителів: «Я завжди кажу людям, що виконую свою роботу, тому дякувати мені не потрібно. Якщо людина заходить в кабінет з пакетом - стараюся її тактовно видворити, тому часто навіть не знаю, що приносять».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

541