Цього тижня в Чеській Республіці відзначають 20-у річницю виходу радянських військ з чехословацької території. Проте, спостерігаючи останніми роками значне зростання числа росіян, які вибирають колишнього союзника СРСР для постійного проживання, чехи говорять про нову «російську окупацію».

Згідно офіційній статистиці, майже 32 000 російських громадян мають тимчасовий або постійний дозвіл на мешкання в Чеській Республіці. Додатково до цього, десятки тисяч росіян щотижня приїжджають з короткостроковим візитом в десятимільйонну європейську державу.

«Росіяни переїжджають до Чехії, тому що розглядають цю країну як безпечне місце для їхньої сім'ї і дітей», - цитує газета The Wall Street Journal представника празької організації «Російська традиція» Олексія Келіна.

Більшість приїжджих росіян мають дохід набагато вище $1 500 або середньомісячної зарплати чеха. Росіяни найчастіше вибирають для мешкання Прагу або невелике курортне місто Карлови Вари.

Тепер, кажучи про нову «російську окупацію», чехи із задоволенням додають про великі гроші, які росіяни привозять з собою. Спеціально для них найбільші банки почали пропонувати VIP обслуговування російською мовою.

«Серед країн колишнього радянського блоку, Прага стала для спроможних росіян, як швейцарський Цюріх», - цитує друкарське видання банківського експерта. Згідно з неофіційними даними, щороку з Росії в Чеську Республіку переводиться декілька мільярдів доларів.

За матеріалах «Весті.ру».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

549