Народний депутат України Роман Зварич пропонує в проекті Карно-процесуального кодексу, який почала розробляти група фахівців ще за часів його керівництва Міністерством юстиції, обмежити термін арешту людини двома місяцями. Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції, презентуючи законопроект.

«Не можна тримати людину під вартою безстроково. У моєму законопроекті цей термін - максимум два місяці. Якщо слідчий не може підписати за цей термін обвинувальний висновок - закривай провадження», - сказав він, повідомляє «УНІАН».

Зварич відмітив, що нинішня українська система кримінальної юстиції направлена виключно на покарання, що є рудиментом радянських часів. За його словами, згідно зі статистичними даними, із загальної кількості кримінальних справ, які розглядаються судами, лише 0,2-0,3% мають виправдувальний вирок, по всіх решта виносяться звинувачувальні. «Тим часом, за часів сталінських репресій виправдувальних вироків було 10%, а за часів Російської імперії - 40%», - відмітив Зварич.

За його словами, розроблений проект УПК має досить багато змін і новацій. Зокрема, разом з традиційною процесуальною рівністю сторін звинувачення і захисту пропонується посилення судового контролю над захистом дотримання прав людини шляхом введення посади слідчого судді, який контролюватиме всі стадії досудового процесу, і в разі виявлення порушень мати право закривати провадження; створення інституту присяжних, які визначатимуть, - призначати справу до розгляду чи ні, а інші присяжні братимуть участь в судових процесах, і ухвалюватимуть вирок шляхом консенсусу, а не більшістю голосів.

Крім того, в проекті пропонується надати беззастережне право людині на захист, право на мовчання, право знати, хто свідчив, право на перехресний допит свідків, право на гідність особи.

Також проект, за словами Зварича, передбачає звуження кількості правоохоронних органів, яким надається право слідства з чітким розмежуванням компетенцій. Так, пропонується створити Національне бюро розслідувань, національну поліцію, військову поліцію, а діяльність СБУ звузити виключно до захисту державної безпеки, віднявши від неї функції боротьби з корупцією, контрабандою і тому подібне.

Усього ж, як сказав Зварич, розроблений проект КПК містить 641 статтю, в основу яких покладені так звані англо-саксонські принципи кримінальної юстиції, якими користуються багато західних країн. «Рівень демократії в країні визначається рівнем дотримання норм процесуального кодексу, чого в Україні не спостерігається», - зазначив Зварич.

Як повідомляв ForUm, 16 червня Президент України Віктор Янукович заявив, що новий Карно-процесуальний кодекс має бути прийнятий до кінця 2011 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

454