Компанія-оператор японської АЕС «Фукусіма-1» Терсо приступила до робіт з установки гігантського купола над першим енергоблоком аварійної АЕС.

Планується, що купол запобіжить поширенню радіоактивних елементів, що викидаються в атмосферу.

Згідно планам компанії, він повинен спочатку з'явитися над першим енергоблоком, а потім листами будуть накриті третій і четвертий енергоблоки АЕС. Енергоблоки будуть накриті 62 спеціальними листами завтовшки в один міліметр, які будуть прикріплені до металевих конструкцій будівель. Закінчення робіт заплановано на кінець вересня.

Купол розробили три найбільші будівельні компанії Японії. Деталі захисного купола для першого енергоблоку будуть завезені на початку липня. Для того, щоб не піддавати опроміненню робітників, купол буде зібраний з 60 фрагментів на місці і скомпонований за допомогою крану.

Захисний купол покриють поліефірним матеріалом, створеним з переробленої деревної смоли. Він стійкий до землетрусів і здатний витримати силу вітру в 25 метрів за секунду. Розмір купола - 42 на 47 метрів, висота 54 метри.

Фахівці Терсо розраховують, що куполи прослужать два роки. Протягом цього часу всі аварійні блоки будуть закриті цементним саркофагом.

Аварія на «Фукусімі-1» сталася після руйнівного землетрусу 11 березня. З ладу вийшли системи охолоджування, що спричинило вибухи на станції і викиди в довкілля радіоактивних речовин. Після оцінки ситуації уряд країни прийняв рішення про закриття АЕС.

За матеріалами «Українські новини», «РІА «Новини», «Кіодо».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

467