Кабінет Міністрів України затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо підтримки зв'язків з українцями, що проживають за межами України. Відповідну постанову датовано 22 червня 2011 року, повідомляє на сайті КМУ.

Проект Постанови розроблений МЗС у виконання Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. за дорученням Кабінету Міністрів України від 17.01.2011 р. і погоджений Міністерством юстиції, Міністерством фінансів, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Державною казначейською службою і Державною фінансовою інспекцією України.

Реалізація Постанови здійснюватиметься за рахунок і в межах асигнувань, затверджених для МЗС України в Державному бюджеті за програмою «Заходи щодо підтримки зв'язків з українцями, що проживають за межами України».

Головною метою прийняття вказаного документа є визначення механізму і напрямів використання коштів за даною бюджетною програмою. Насамперед кошти будуть направлені на оплату виготовлення бланків посвідчення закордонного українця і установку в м. Вашингтон пам'ятного знака жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

13 жовтня 2006 Конгрес США ухвалив Закон «Про дачу згоди Уряду України на спорудження меморіалу вшанування пам'яті жертв голоду 1932-1933 років на федеральній землі Округу Колумбія», який є дієючим до осені 2013 року.

Згідно законодавству США, Уряд України повинен побудувати пам'ятник / пам'ятний знак до вересня 2012 р. - впродовж семи років з дати набуття чинності згаданого Закону.

14 жовтня 2009 року Уряд України прийняв Розпорядження «Про заходи щодо спорудження в м. Вашингтон пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років» згідно якому 3 грудня 2009 року Міністерство культури і туризму України провело бліц-конкурс. Участь в конкурсі взяли 32 учасники, які представили 51 ескізний проект серед яких МКТУ визначено п'ять кращих проектів і, через МЗС, передано американській стороні для остаточного визначення проекту, який буде реалізований.

25 травня п.р. Кабінет Міністрів України узгодив проект Постанови, згідно якому МЗС України передбачається передати бюджетні кошти в сумі 4 млн. грн. на заходи щодо створення пам'ятного знака в м. Вашингтон.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

564