Харківська «Незалежність» неабияк подорослішає. Семирічна дівчинка, яка понад десять років простояла на пл. Рози Люксембург як символ молодої України, відразу перетвориться на зрілу богиню. Ніка з крилами і стане новим символом Незалежності України, але вже на сусідній площі - Конституції. Дівчинку, яку ініціював встановити мер Кушнарьов, вирішив прибрати через несолідність мер Геннадій Кернес, пише «Сегодня».
 

Долю пам'ятника Незалежності вирішили давно: яскравій статуї не місце у центрі міста. Нових ідей від скульпторів чекали недовго - лише кілька місяців. Вже наприкінці минулого тижня вирішили: солідний вік країни буде символізувати давньогрецька богиня перемоги, дочка титана Палланта і Стікс - Ніка. Вже скоро скульптура «Летюча Україна» Олександра Рідного та Ганни Іванової прикрасить площу Конституції.

«Переможи у собі раба - будь вільний. Відчуття громадянами внутрішньої свободи означає і незалежність держави», - концепція пам'ятника Олександра Рідного та Ганни Іванової. Летюча Ніка, яка символізує незалежність і перемогу, однією ногою торкається кулі з переплетених рослинних елементів, у руці тримає лавровий вінок. Наша переможниця напрочуд миролюбна: елементів війни у руках немає. 12-метрову «Летючу Україну» обіцяють виготовити з бронзи, але ідея ще може зазнати невеликих змін.

9 аутсайдерів конкурсу, серед яких були козацький казан, україно-фенікс і ангел над країною, захвату у журі не викликали: у харківському конкурсі перемогла Ніка. Тепер оцінити всі проекти зможуть рядові харків'яни - виставка триватиме до 1 липня у Будинку архітекторів, але рішення вже прийнято.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

910