Міністр внутрішніх справ опозиційного уряду Геннадій Москаль вважає, що головною метою заяви глави МВС України Анатолія Могильова про можливе притягнення до кримінальної відповідальності лідера об'єднаної опозиції Юлії Тимошенко була спроба залякати опозиційні сили і суспільство. Про це ForUm’у повідомили у прес-службі Юлії Тимошенко.

«Коментар Могильова - це коментар шефа якоїсь жандармерії, чи таємної поліції, чи царської охранки, яка була свого часу. Ця заява не є заявою професійного керівника МВС, це політична заява, заява залякування», - сказав Москаль.

Керівник МВС опозиційного уряду нагадав, що, згідно з Кримінальним кодексом України, розслідування справ за фактами хабарництва є компетенцією Генеральної прокуратури, а не міліції.

Крім того, за словами Москаля, до кримінальної відповідальності може бути притягнена людина, яка у рамках судового процесу або процесу розслідування попереджена про надання недостовірних свідчень.

«Крім того, Рада Європи прийняла Конвенцію про свободу дебатів у ЗМІ, у якій передбачено, що будь-яка людина у демократичному суспільстві може вільно критикувати уряд, державу і судову гілку влади, і держава не має права за цю критику встановлювати кримінальну відповідальність», - підкреслив Москаль, нагадавши, що ця Конвенція є складовою частиною українського законодавства, і тому підлягає обов'язковому виконанню.

Геннадій Москаль також висловив припущення, що міністр внутрішніх справ попередив Юлію Тимошенко про можливу кримінальну відповідальність за вказівкою Адміністрації Президента.

«Заяви про підкуп суддів Конституційного Суду абсолютно не підпадають під дію жодного кримінального переслідування. Це все є, будемо говорити, написано десь на Банковій, тому що за своїм рівнем інтелекту не міг такий розумно сказати, як було показано у засобах масової інформації», - прокоментував Геннадій Москаль заяву Анатолія Могильова.

Як раніше писав ForUm, 29 березня, лідер об'єднаної парламентської опозиції Юлія Тимошенко звинуватила Президента України Віктора Януковича і Партію регіонів у тиску на Конституційний Суд з вимогою ухвалення рішення, яке підтверджує конституційність створення нової коаліції.

За словами Тимошенко, представники Партії регіонів поодинці викликають членів Конституційного Суду і вимагають або ухвалити рішення про те, що коаліція і уряд є легітимними, або вибрати кілька інших варіантів. Перший варіант – написати заяву про звільнення за власним бажанням, при цьому суддям гарантується непогане пенсійне забезпечення і посада, але нижчого рівня. Другий варіант – отримати 1 млн. дол. за ухвалення рішення про конституційність створення коаліції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

417