Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у черговий раз пообіцяв депутатам, що ті залишаться без зарплати, якщо блокуватимуть роботу парламенту. За його словами, жоден депутат і він сам не отримають зарплату.

«За ті дні, поки робота Верховної Ради блокується, заробітна плата нараховуватися не буде нікому, у тому числі й Голові Верховної Ради... Ті, хто не блокують, мають право висловлювати свої претензії, чому я і їх залишаю без зараплати. Але я їм запропонував: якщо 170 депутатів блокують, а 280 хочуть працювати, давайте встанемо всі разом і скажемо, що не потерпимо зриву роботи законодавчого органу», - прокоментував він своє рішення.

Литвин також зазначив, що під час зустрічей у регіонах люди часто запитують у нього, чому депутати «ледарюють за державний кошт». «Якби у нас не було такої ганьби в інститутах влади, люди б не запитували про зарплату. Вихід один – прозора, чітка і зрозуміла виборча система», - сказав спікер, якого цитує «ЛІГА».

За словами Литвина, він підтримує ідею повернути мажоритарну систему. «Хоча розумію, що це неможливо. Але як реаліст я вважаю, що повинні бути відкриті списки кандидатів у Верховну Раду, а на місцях – мажоритарна система», - заявив він.

Литвин також вважає, що для дисциплінування народних обранців необхідно зробити реальним «право відкликати депутата»: «Хай депутат звітує раз на півроку, а у людей буде можливість його відкликати. Інакше немає системи контролю».

Крім того, Литвин пропонує, «щоб депутатом можна було бути не більше двох термінів поспіль». «Адже Президент обирається у нас не більше, ніж на 10 років. Депутати теж повинні після двох термінів повертатися до звичайного життя, а після перерви знову зможуть боротися за право представляти людей у парламенті», - констатував він.

Нагадаємо, що раніше Голова Верховної Ради розпорядився видати депутатам зарплату тільки за роботу у комітетах і фракціях упродовж непленарних тижнів вересня. За той період, коли парламент повинен був працювати у пленарному режимі, але не працював унаслідок блокування трибуни, зарплата депутатам не нараховується.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

464