Напередодні помічник міністра оборони США з міжнародної безпеки Олександр Вершбоу заявив, що США розглядають Україну як можливий майданчик для розміщення РЛС у рамках нової архітектури ПРО в Європі. Авторитетний тижневик Defense News пише у зв'язку з цим: «Вершбоу додав Україну до списку можливих майданчиків для розміщення радарів раннього попередження про ракетні пуски». За словами помічника міністра оборони, українські офіційні особи «згадували» про свій інтерес у подібній участі.

Що стосується Росії, то адміністрація Барака Обами продовжує на всіх рівнях підкреслювати свою зацікавленість у співпраці з нею в області ПРО. У зв'язку з цим Олександр Вершбоу зазначив, що США сподіваються на виконання попередніх домовленостей, зокрема, стосовно створення у Москві «Центру з обміну даними». Як раніше неодноразово вказувала американська сторона, зусилля щодо створення такого центру застопорилися через розбіжності у питаннях податків та юридичної відповідальності.

Олександр Вершбоу зазначив, що спочатку у Москві спостерігалася «ейфорія» з приводу рішення адміністрації Барака Обами відмовитися від планів розміщення противоракет у Польщі та радара ПРО у Чехії. Проте, за його словами, російські офіційні особи усвідомили, що новий план передбачає розгортання біля їхніх кордонів ще більшої кількості ракет і кораблів, оснащених зенітно-ракетними комплексами «Іджіс». «Я думаю, що ейфорія проходить», - додав він.

Як повідомляв ForUm, 7 жовтня в.о. міністра закордонних справ України Володимир Хандогій заявив, що Україна не розглядає питання власної національної безпеки у контексті розгортання американської системи ПРО в Європі.

«Ні тоді, коли планувалося розміщення (систем ПРО – ред.) у Чехії та Польщі, ні зараз ми не ставили цю проблематику у контекст питань безпеки для України», - заявив Хандогій.

За матеріалами «ИТАР-ТАСС», «Вести.ру»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

618