Центр соціальних і маркетингових досліджень «СОЦІС» презентував напередодні старту виборчої кампанії рейтинги основних конкурентів за президентський пост. Дослідження проводилося з 20 вересня по 1 жовтня у всіх областях України методом маршрутної вибірки на замовлення Українського фонду підтримки реформ.

Загалом опитано 5009 респондентів, вибірка репрезентативна як загалом для України з похибкою +/- 1,5 відсотки, так і для п’яти електоральних макрорегіонів.

За 100 днів до дня виборів рейтинги першого туру розташувалися в такій послідовності: Янукович – 28,7 %, Тимошенко – 19,0 %, Яценюк – 8,2 %, Симоненко – 3,6 %, Литвин – 2,9 %, Ющенко – 2,8 %, Тигіпко – 2,6 %, Тягнибок – 1 %. Решту кандидатів підтримують менше одного відсотка виборців.

Порівняно з липнем 2009 року зросли рейтинги в основних двох кандидатів Януковича та Тимошенко на 0,9 % та 2,1 % відповідно.

«В кампанїї є два реальних лідери, - зазначив виконавчий директор Центру соціальних та маркетингових досліджень «СОЦІС» Олександр Стегній. - Питання, хто вийде до другого туру, є малоінтригуючим, настільки є високою ймовірність виходу до другого туру саме Януковича та Тимошенко».

Рейтинг Яценюка впав більше ніж на третину (-4,9 %) в порівнянні з дослідженням, яке Центр проводив в липні.

Рейтинги всіх інших претендентів також дещо зменшились за виключенням Тігіпка (+1,7 %).

На другому турі також скоротився розрив між Януковичем та Тимошенко 40,3 % та 32,6 % відповідно.

Тимошенко лідирує на Заході та у Центрі України в 16 областях та у м.Києві, а Янукович у 8 областях на Сході, Автономній республіці Крим та м.Севастополі.

Серед тих, хто не визначився у другому турі, до Тимошенко «схиляються» вдвічі більше респондентів, ніж до Януковича.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

661