НАТО не уповноважувало російського представника виступати з будь-якими заявами від імені Альянсу і робити прогнози щодо перспективи членства України у цій організації.

Так прокоментував глава місії України при НАТО, посол Ігор Сагач вислови постійного представника Росії Дмитра Рогозіна стосовно того, що шанс України стати членом НАТО дорівнює нулю.

«Позиція альянсу щодо євроатлантичного курсу України визначена рішенням глав держав і урядів на саміті у Бухаресті... і підтверджена ювілейним самітом НАТО у Страсбурзі та Килі цього року: «НАТО вітає євроатлантичні прагнення щодо членства у НАТО України (і Грузії)... Ми досягли згоди щодо того, що ці держави будуть членами НАТО», - нагадав український посол офіційну позицію Альянсу.

Крім того, Сагач нагадав, що генеральні секретарі альянсу - і Яап де Хооп Схеффер, і Андерс Фог Расмуссен неодноразово заявляли про те, що ці рішення залишаються чинними. «Такі заяви російської сторони не можуть зупинити Україну на обраному нею шляху», - впевнений посол.

Сагач вважає, що такі висловлювання є «ланками одного ланцюга антиукраїнської інформаційної кампанії або навіть інформаційної війни, яка проводиться Росією», і їхня інтенсивність безпосередньо залежить від прогресу відносин між Києвом і Брюсселем. «Чим краще і активніше розвиваються відносини між Україною і НАТО, тим активніше стає така кампанія протидії євроатлантичним прагненням України», - сказав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Глава місії України при НАТО підкреслив, що найголовнішим завданням, яке стоїть перед Києвом, є забезпечення виконання затвердженої Річної національної програми, що надасть можливість «зробити черговий крок вперед на шляху євроатлантичної інтеграції, зміцнити співпрацю з Альянсом і наблизити Україну до більшої відповідності критеріям членства в НАТО».

Кажучи про ситуацію, коли Росія піддає критиці відносини Києва і НАТО, а з іншого боку сама їх активно розвиває, зокрема, раніше було заявлено про початок співпраці у військово-технічній сфері, Сагач заявив: «Я переконаний, що чим краще будуть відносини між Росією і НАТО, тим краще буде для всієї Європи і європейської безпеки».

Коментуючи заяви деяких українських політиків про те, що членство в НАТО не надає гарантії безпеки у разі нападу третьої країни, український посол сказав: «Україна буде членом НАТО якраз для того, щоб ніхто не посмів напасти».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

913