Екс-посол Росії в Україні Віктор Черномирдін вважає, що Росія не загрожує суверенітету України. Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV в неділю увечері, коментуючи ухвалення Держдумою РФ у першому читанні законопроекту, що передбачає можливість використання російської армії поза федерацією.

«Ніякої загрози суверенітету України, тим більше від Росії... виключено», - заявив Черномирдін.

Відповідаючи на запитання, на кого з кандидатів поставить Росія в майбутніх виборах, екс-посол сказав: «Ми ставимо, і ставитимемо на того, кого виберуть. Ми ставимо на український народ, і ми переконані, що український народ повинен розібратися», - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Коментуючи звернення президента РФ Дмитра Медведєва до Президента України Віктора Ющенка, Черномирдін зазначив: «Президент звернувся до Президента, а не до українського народу. Російсько-українські відносини дуже важливі, в чомусь слід стримати свої амбіції».

«Є великий договір, і в договорі все визначено, все прописано. Ну давайте будемо жити так, як ми домовлялися, і все відразу встане на місця», - сказав екс-посол.

Крім того, Черномирдін назвав «блефом» заявиви про те, що Росія хоче «захопити» українську газотранспортну систему.

«Ніколи ми так питання не ставили. Ми навпаки говорили - давайте будемо разом, створимо російсько-українську організацію, потім підключаться європейці і нехай цей консорціум сам працює, сам заробляє, сам робить реконструкцію (ГТС- ред.)», - заявив Черномирдін.

«Така можливість є. Україна б давним-давно забула, що таке газ. І по об'ємах, і за ціною. Нерозуміння цього питання просто дивує. Як можна це не зрозуміти?», - запитав екс-посол.

Черномирдін зазначив, що такий українсько-російський консорціум був створений, «хоча підписався під ним і Шредер (колишній канцлер Німеччини – ред.), і французи, й італійці», але він не працює.

«Я повинен сказати, не працює з вини України. Україна не проявляє ніякої ініціативи тут. Хоча, здавалося б, найбільш зацікавленою повинна бути Україна», - заявив Черномирдін.

«Що європейці зробили? Вони говорять - ми готові, але спочатку виведіть з «Нафтогазу» газотранспортну систему. Я вважаю, тому що я один з тих людей, які створювали цю систему, ні в Росії, ні в Україні не можна цього робити», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

663