Україна зможе ще до виборів отримати черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду, вважає голова ради Національного банку України Петро Порошенко.

«Я переконаний, що співпраця з МВФ триватиме за будь-якої погоди», - сказав він.

Порошенко підкреслив, що Фонд продемонстрував можливість і готовність гнучко підходити до окремих спірних питань у співпраці з Україною, і висловив упевненість, що і перед виборами будуть знайдені компроміси з найчутливіших питань.

На його думку, цілком можливим є перенесення терміну виділення четвертого траншу кредиту на місяць чи два, проте позитивне рішення все одно буде ухвалене.

Голова ради НБУ зазначив, що у фінансовому секторі українська сторона виконує домовленості з МВФ. «Усіх маяків монетарної політики Нацбанк дотримується», - сказав він.

Порошенко підкреслив, що співпраця з МВФ залишається для України дуже важливим елементом оздоровлення і позитивно впливає на ставлення інвесторів до країни.

При цьому він прогнозує, що до президентських виборів рішучі кроки у проведенні реформ в країні малоймовірні, тоді як у 2010 році Україна змушена буде активізувати їх, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Потрібен лідер, якому довірятимуть і який зможе провести реформи. Думаю, 2010 рік стане роком реформ в Україні», - заявив голова ради Нацбанку.

Серед секторів, де необхідні реформи, він виділив енергетику, сільське господарство, оподаткування, пенсійне забезпечення, підкресливши також важливість проведення тверезої бюджетної політики і розробки пакетів економічних стимулів.

Порошенко також висловився за необхідність проведення конституційної реформи, яка б усунула всі дискусії між парламентом, Президентом і урядом, щоб зробити їхню роботу ефективною.

Кажучи про ризики, найсерйознішим він назвав соціальний ризик, оскільки ресурси проведення нинішньої соціальної політики без проведення непопулярних реформ швидко зменшуються.

Як повідомляв ForUm, восени минулого року МВФ ухвалив рішення про виділення Україні кредиту stand by у розмірі приблизно $17 млрд. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд. Четвертий транш у розмірі $3,8 млрд заплановано на листопад, проте дехто з експертів висловлював сумніви у його виділенні через порушення Україною низки зобов'язань, узятих у рамках співпраці з Фондом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

839