Колишній Президент України Леонід Кучма вважає, що Президентові України Віктору Ющенку не вдасться «подружитися» зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим.

Аналізуючи українсько-російські відносини у світлі «листування» між двома президентами, Кучма заявив: «Гірше вже нікуди. Треба зупинятися, але я переконаний, що поки не прийде новий Президент, ці відносини не поліпшаться».

Екс-президент також розповів, що поки не бачить позитивних зрушень в економіці країни. «Я світло у кінці тунелю ще не побачив, тому що наші політики виходять не з інтересів країни, а тільки зі своїх власних амбіцій і користі. Поки провідні політичні сили з урахуванням підсумків президентських виборів не сядуть за «круглий стіл» і не вироблять якусь більш-менш узгоджену політику, ми ще довго цього світла не побачимо», - сказав він в інтерв'ю газеті «Сьогодні».

Кучму непокоїть те, що в країні посилюється процес розділення влади. «Ну не може країна існувати нормально, якщо вона розділена на два абсолютно протилежних табори. Адже і ці два табори нікуди не зникають після проведення будь-якої виборчої кампанії. Вони залишаються, тільки міняються місцями. Давайте подивимося на будь-яку країну: вибори закінчилися і все — працюють на країну. А у нас вибори закінчилися — і кожна сила працює на себе. Треба відкинути всі суперечності, які у нас є сьогодні і які розділяють країну: я маю на увазі питання щодо НАТО, російської мови, Чорноморського флоту. Треба вже знаходити якийсь консенсус», - зазначив колишній Президент.

Крім того, Кучма вважає, що закон РФ про допустиме застосування збройної сили за кордоном приймався не під Україну. «У цьому законі немає нічого загрозливого. Чому це одним країнам можна прописувати такі ситуації у своїх законодавчих актах, а Росії ні? І потім — на ухвалення такого рішення Росією все-таки, напевно, вплинула ситуація на Кавказі. Особисто я абсолютно виключаю які б то не було збройні конфлікти між Росією і Україною. Усі ці страхітливі розмови — лише грунт для політиків, які хочуть на цьому пограти. Ми давно живемо вже в іншому світі, і Росія розуміє, що з Україною треба мати хороші, стратегічні відносини, а не конфронтацію», - підсумував Кучма.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1038