Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко виступає за наведення порядку в країні, проте просить не плутати це з диктатурою.

За словами Тимошенко, «для будь-якої нормальної людини зрозуміло, що порядок в управлінні обов'язково повинен бути в країні». «Це повинно бути і на будь-якому підприємстві, це повинно бути навіть у маленькому колективі. Якщо немає стрункості, порядку. відповідальності, у житті ніколи сильну країну не побудуєш. І це нічого спільного не має з диктатурою. Це просто коли кожен знає, де його місце у вертикалі (влади – ред.) і відповідає як перед суспільством, так і перед законом. У нас сьогодні такого не існує. У нас сьогодні парламент відповідає за своє. І ви бачите, що так відбувається, що краще, коли ви (народні депутати – ред.) на канікулах насправді. Краще вже відпочивайте», - підкреслила прем'єр.

При цьому Тимошенко пояснила, що, наприклад, міністри уряду на сьогоднішній день, відповідно до Конституції, не мають можливості спиратися на виконавчу вертикаль влади на місцях. «В уряді сьогодні 20 міністрів і, за Конституцією, навіть не спираються на виконавчу вертикаль на місцях, чого в жодній країні світу немає. Тому що губернатори підкоряються Президентові. Скажіть мені, будь ласка, як в країні з таким розпадом влади можна навести хоч би елементарний порядок, який існує у будь-якій демократичній країні», - зазначила прем'єр в ефірі телеканалу «Україна».

«І тому я хочу точно розмежувати, що порядок, системність, керованість країною, а сьогодні керованість країною після змін у Конституцію втрачена, це абсолютно не те ж саме, що диктатура. І тому я просила б не плутати ці речі (диктатуру і порядок – ред.). Але у такому хаосі країна жити далі не може», - заявила глава уряду.

Крім того, у разі перемоги на президентських виборах Тимошенко має намір поставити питання про форму правління в країні.

Відповідаючи на запитання журналіста про зміни 2004 р. у Конституції, згідно з якими були урізані права Президента, які Тимошенко, ймовірно, захоче повернути у разі перемоги на президентських виборах, вона підкреслила, що для України прийнятна і президентська, як у Росії, Франції, США, і парламентська з сильним прем'єром, як у Німеччині та Італії, форма правління, але неприйнятне змішення, що породжує хаос у владі.

«Головне, щоб більше не було каші», - сказала вона.

«Перше, що я зроблю, - я звернуся до суспільства з єдиним питанням: що людям ближче ментально, що їм зрозуміліше - президентська форма чи парламентська... І якщо люди хочуть президентську форму правління, то треба за класичними моделями приймати таку конституцію. Якщо парламентську, значить, тоді парламент зобов'язаний прийняти парламентську модель», - зазначила Тимошенко.

За матеріалами «ЛІГА», «Інтерфакс-Україна»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

680