На сьогоднішній день загрози банкрутства банківської системи України нема, проте є ризик банкрутства низки комерційних банків, вважає виконувач обов'язків міністра фінансів України Ігор Уманський.

Про це він сказав, коментуючи зміст доповіді СОТ, де йдеться про можливі ризики дефолту банківської системи України.

«Я б не говорив, що є загроза банкрутства системи – є ризик банкрутства низки банків. Через кризу, а це певне очищення організму, пройдуть не всі банки, але система (банківська) пройде», - заявив Уманський. При цьому він визнав, що ситуація у банківській системі України досить складна, передає «УНІАН».

«На жаль, зараз Шаповалов на лікарняному, Стельмаха немає . Загалом непроста ситуація як на ринку (фінансовому – ред.), так і в самому Нацбанку», - сказав Уманський.

Він підкреслив, що на сьогоднішній день робота НБУ розглядається більше у політичній площині, ніж у фінансовій. «Це стабільності ринку не додає», - сказав Уманський.

Разом з цим він зазначив, що в умовах кризи ризик дефолту може з'явитися у банківській системі будь-якої країни.

«Є криза – є ризик. Наше завдання і Нацбанку - його мінімізувати», - сказав Уманський.

Нагадаємо, сьогодні Financial Times з посиланням на доповідь Світової організації торгівлі (СОТ) написала, що загроза дефолту банків у Казахстані та в Україні створює ризик на світових фінансових ринках, а також у глобальній системі торгового кредитування.

Фахівці СОТ повідомляють, що брак ліквідності спостерігається зараз у Східній Європі, Африці, Центральній Америці, а також у деяких країнах Центральної і Південно-Східної Азії.

При цьому «особливу тривогу викликає ситуація у Казахстані та в Україні, де зберігаються високі ризики і загроза системного дефолту банківського сектора, що матиме негативні наслідки для усієї світової торгівлі», наголошується у документі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

682