МЗС РФ виступає проти спроб українських властей «переглянути історію», і вважає її політизування спрямованим проти інтересів Росії. Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства РФ Сергій Лавров, виступаючи на засіданні Держдуми у середу в Москві.

«Не можна не бачити того, що у цілій низці аспектів існує свідома спроба переписати історію з наслідками для практичної політики, включаючи вимоги від Росії нових територій і якоїсь компенсації», - сказав Лавров.

За словами Лаврова, це політична справа, націлена проти інтересів Росії. «Бачити у цих історичних дослідженнях тільки прагнення встановити правду було б короткозорим», - сказав він. Лавров також заявив, що МЗС РФ бореться усіма засобами проти цього «ідеологічного підкопу з практичними цілями», передає «ЛІГА».

«Коли пропонують ставити на одну дошку тих, хто своєю кров'ю, своїм життям звільняв Європу, з фашистськими загарбниками, це неприпустимо, це суперечить і статуту ООН, і рішенням Нюрнберзького трибуналу», - зазначив він. Глава МЗС РФ також висловив думку, що історією мають займатися історики, і для того, щоб розібратися зі всією історичною правдою, потрібно, насамперед, активніше розкривати архіви.

Нагадаємо, у жовтні 2007 року Президент України видав Указ «Про святкування 65-ої річниці з дня створення Української повстанської армії» і присвоїв звання Героя України головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу (посмертно). Віктор Ющенко заявив, що домагатиметься визнання українським парламентом того, що УПА була воюючою стороною у Другій світовій війні.

Керівництво України наразі активно порушує питання про Голодомор, закликаючи міжнародне співтовариство визнати голод 1932-1933 років фактом геноциду українського народу. Верховна Рада у листопаді 2006 року визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

458