Надзвичайний і Повноважний Посол Португальської Республіки в Україні Жозе Мануел Пессанья Вієгаш підкреслює, що переговори між Україною і Європейським Союзом щодо нової посиленої угоди проходять добре, і зараз передбачені нові раунди переговорів у Брюсселі в жовтні і в Києві в грудні 2007 року».

Про це йдеться в листі Вієгаша.

У листі також наголошується, що «четвертий раунд переговорів щодо нової посиленої угоди між Україною і ЄС пройшов у Києві 2-4 липня 2007 року в атмосфері доброго розуміння обох сторін. Був досягнутий значний прогрес у процесі переговорів і передбачено проведення ще двох раундів до кінця цього року», - передає «УНІАН».

Крім того, Вієгаш відзначає: «Очікується, що початок переговорів щодо підписання Угоди про вільну торгівлю між ЄС і Україною відбудеться в дуже швидкому часі, до кінця 2007 року. Цей факт ніяк не перешкоджає розвитку переговорного процесу щодо нової посиленої угоди».

У цьому контексті посол відзначає: «Загальновідомо, що початок переговорів про підписання Угоди про вільну торгівлю залежить від завершення переговорного процесу про приєднання України до Всесвітньої торгової організації (WTO), яке може відбутися найближчим часом, можливо в жовтні 2007 року».

Як повідомлялося, 5 березня Україна і ЄС почали переговори щодо нової посиленої угоди, яка повинна замінити діючу в даний час угоду про партнерство і співпрацю, термін дії якої завершується на початку 2008 року. Головним пунктом нової угоди повинно стати створення зони вільної торгівлі. Формальні переговори про створення зони вільної торгівлі можуть початися тільки після приєднання України до ВТО.

Португалія з 1 липня головує в ЄС. Найважливішим моментом Головування Португалії в ЄС для України буде Саміт Україна – ЄС 14 вересня 2007 року в Києві.

З боку ЄС очікується участь прем'єр-міністра Португалії Жозе Сократеша, міністра закордонних справ Португалії Луїша Амаду, Президента Європейської Комісії Жозе Баррозу і Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав’єра Солани. Цей саміт стане ще одним випадком для посилення зв'язків і поглиблення співпраці між Україною і ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423