Генеральна прокуратура України вже закупила за попередньою домовленістю зразки діоксину, який виготовляється у США та Великобританії, в рамках розслідування кримінальної справи про отруєння Віктора Ющенка.

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві повідомив начальник головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України Олександр Дегтярьов.

За його словами, зараз на рівні генпрокурорів ведуться переговори про отримання зразків діоксину з Російської Федерації. При цьому Дегтярьов відзначив, що вказану речовину в світі виготовляють тільки 4 країни, окрім трьох названих - ще і Канада. Втім, додав він, діоксин, який виготовляється в Канаді і США, ідентичний.

Також Дегтярьов відзначив, що проведення порівняльного аналізу ускладнено ще й через те, що досі ніхто таких досліджень не робив. Проте він сказав, що в Генпрокуратурі вважають, що такий аналіз триватиме не менше 4 місяців.

Начальник управління повідомив, що поки слідство не висувало нікому конкретних звинувачень, розслідування у справі проводиться спільно з залученням фахівців СБУ. За словами Дегтярьова, постійно проводяться необхідні слідчі дії, заходи, йде обмін інформацією. «Така робота постійно проводилася як при колишньому керівництві СБУ, так і зараз», - відзначив він, передає «УНІАН».

При цьому Дегтярьов відзначив, що складнощі в розслідуванні злочину, окрім іншого, виникають через те, що злочин скоювався за замовленням і заздалегідь готувалося певне коло осіб. «Який розмах цього кола осіб, нам залишається поки тільки припускати», - сказав Дегтярьов.

Проте, коментуючи вислів колишнього начальника ГУБОЗ МВС України у м. Києві, а нині керівника Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента Валерія Гелетея про те, що нібито слідство у справі про отруєння Ющенка працює не так, як потрібно, і йому дещо відомо з приводу обставин отруєння, Дегтярьов сказав, що «дуже дивним є те, що він як начальник УБОЗ у той час володів інформацією про обставини отруєння Президента, але не зміг потрапити до слідчого».

Дегтярьов зазначив, що стосується його (Гелетея) заяв, що слідство не так виконує (необхідні дії – ред.), вже давно виконано, а ту, якісно чи неякісно, це не Гелетею судити».

В той же час начальник управління повідомив, що заяви Гелетея Генпрокуратура прийняла до відома, і обов'язково його викличуть на допит «за тими обставинами, які стали відомі (йому) у здійсненні злочину».

Як повідомляв ForUm, під час президентської виборчої кампанії восени 2004 року Ющенко був отруєний діоксином. Розслідування кримінальної справи про його отруєння досі не завершене.

20 грудня 2006 р. Ющенко заявив, що був отруєний на дачі колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

18 березня в ефірі «5 каналу» Гелетей сказав, що на дачі у Сацюка під час вечері за участю у той час кандидата в Президенти Ющенка плов до столу подавав не офіціант, а людина з оточення Сацюка.

Гелетей не виключив можливості, що плов отруїли саме тоді, коли казан з їжею потрапив до рук правоохоронці, і саме він подавав їжу до столу кожному окремо.

За його словами, «ця людина – колишній офіцер спецпідрозділу. Більше того, ця людина двічі притягувалася до кримінальної відповідальності. Вперше - за хабарництво, за здирництво. Справа була закрита при допомозі пана Сацюка. Вдруге він, вже будучи звільненим з спецпідрозділу, притягується до кримінальної відповідальності, перебуває 11 місяців під слідством, і також справа була закрита при допомозі Сацюка».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

528