Народний депутат України з фракції «Регіони України» Володимир Зубанов в інтерв'ю кореспонденту ForUm’у розказав… , порадив Президенту України Віктору Ющенко не ставити ультиматумів і не боротися з парламентом.

Більш того, Зубанов порекомендував Віктору Андрійовичу «підлаштуватися під парламент» і не доводити ситуацію до імпічменту і ще більш суттєвого обмеження президентських повноважень.

Володимире Олександровичу, на вашу думку, що все-таки стало причиною звільнення Бориса Тарасюка. Це була ініціатива Президента чи ж його добровільне рішення?

- Я думаю, це була ініціатива Президента.

- Що по-вашому могло стати причиною для такої ініціативи Глави держави? Адже Тарасюк протягом досить тривалого терміну займав «розхитане», вибачте на слові, крісло міністра?

- Очевидно, що ситуація зайшла в глухий кут, адже вже і Європа Тарасюка не визнає і наполягає, що українське зовнішньополітичне відомство ніхто не очолює. У всьому світі імідж України реально погіршується, це очевидно. До того ж, ніхто з представників європейських країн не виступив з однозначною заявою про визнання Тарасюка. Вони промовчали, і тепер чекають, коли Україна сама вирішить цю ситуацію. На допомогу Ющенку ніхто не прийшов, тому, побачивши безрезультатність подальшої завзятості, Ющенко все ж таки ухвалив рішення і натякнув Борису Івановичу, що пора писати заяву про відставку.

- За яку кандидатуру, яку висуне Президент на посаду нового глави МЗС, готова проголосувати більшість?

- Якщо він висуне кандидатуру Олександра Чалого, або Костянтина Грищенка, я думаю, більшість проголосує. Більшість може проголосувати і за того ж Огризка.

- Невже?

- Віктор Янукович спокійно до нього відноситься. Якщо кандидатура буде толерантна, парламент сильно упиратися не буде, а піде назустріч Президенту і може підтримати, наприклад, Яценюка або Чалого.

Але, якщо ж Президент запропонує кандидатуру Петра Порошенка, то я не думаю, що більшість і парламент підтримає цю кандидатуру.

- Обивателям, як і раніше, незрозуміло, яка доля спіткала Закон про Кабінет Міністрів? Він обнародуваний чи ні?

- Він був обнародуваний, коли відповідна інформація з'явилася на сайті Верховної Ради, потім міністр юстиції його вніс у реєстр законодавчих актів. Вже в п'ятницю «Урядовий вісник» опублікує цей закон.

- Верховна Рада вноситиме президентські поправки в цей закон?

- Якщо Президент подасть свої поправки до цього закону, то голосування відбудеться, і частина цих поправок парламент врахує.

- Тобто не всі поправки Президента будуть враховані? В яких питаннях коаліція не піде на поступки?

- Президент залишив вісім поправок, щоб знову виключити можливість Верховної Ради самостійно призначати міністрів і прем'єр-міністра. Проте, якщо Президент пропонує врахувати такі поправки, то він повинен внести пропозицію на випадок, якщо Глава держави не подасть на розгляд Ради кандидатуру міністра або прем'єр-міністра. Як у цьому випадку виходити з ситуації? Я думаю, що Президент повинен виконувати свої Конституційні обов'язки і вчасно подавати кандидатури, але у будь-якому випадку в законі повинно бути передбачено все.

Я, до речі, думаю, що парламент повинен виправити і свої огріхи, які він допустив, приймаючи закон. Припустимо, що буде, якщо Ющенко пропонуватиме весь час одну і ту ж кандидатуру, а парламент не буде її приймати, що тоді? Виходить глухий кут. Треба передбачити, щоб Президент міг не більше двох разів подавати одну і ту ж кандидатуру.

- Прокоментуйте, будь ласка, заяву Тимошенко про необхідність розробити новий варіант Конституції.

- Нехай розробить. Подивитися б. У неї ж кадрів немає ніяких. Що вони там можуть розробити? Це дуже складно, адже протягом років розробляли стару Конституцію, протягом років нову. Це просто популістські заяви.

- Чергова спроба Тимошенко нагадати про себе?

- Звичайно. І це складання списків кандидатів у депутати на позачергові вибори – це сміх один. Юлія Володимирівна таким чином хоче залишитися «на плаву». Але частина виборців їй вірять і я думаю, що свої 20% вона завжди може заробити такими методами.

- Як Ви вважаєте, закон про опозицію буде проголосований у другому читанні і в цілому?

- Тимошенко сама сказала, що домовленостей щодо подальшого голосування за закон про опозицію немає.

- Отже, коаліція голосувати за прийняття закону про опозицію в другому читанні і в цілому не буде?

- Я не знаю, як обговорювалося це питання в коаліції, але думаю, що навіть якщо і він буде проголосований, то не у такому вигляді, як нинішній законопроект. Я думаю, що багато статей цього закону повинні бути змінені або виключені. Що таке «єдина опозиція» і як вони поділять між собою посади? Навіть тоді, коли Президент закликав їх створити коаліцію, вони нічого не змогли поділити. Закон цей, навіть у разі його прийняття, працювати не буде. Знову все робиться для того, щоб пошуміти і сказати: «Я - єдина опозиціонерка в країні». Але це не допоможе, як і мандат не допоможе.

- Чи не вважає Ви, що після відставки Тарасюка з міністерської посади члени діючого уряду більш активно виражатимуть свою неприязнь до єдиного «помаранчевого міністра» Анатолія Гриценка?

- Здається там немає такої активної неприязні. Якщо він нормально поводиться, то всі добре один до одного відносяться: вітаються, зустрічаються, розмовляють. Якщо він нормальна комунікабельна людина і проводить нормальну політику, то і відношення до нього буде нормальним.

Скоро депутати приймуть закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики, де буде чітко і ясно прописано, в яку сторону Україна йде, чи ж марширує на місці, і кожний міністр чітко зрозуміє, що йому треба робити.

Тарасюк, наприклад, просто викликав неприязнь своєю поведінкою. Він не зважав ні на кого, розказував якісь нісенітниці і просто як людина не зміг влитися в колектив.

- Ви згодні з думкою Президента, що на «круглому столі», який відбудеться 14 лютого за участю вищих посадовців держави, не варто обговорювати питання, які, за словами Ющенка, можуть загнати існуючу ситуацію «в глухий кут»?

- «Круглий стіл» потрібен для того, щоб обговорити всі «гострі питання». Я не знаю, на що Ющенко розраховує. Президенту зараз треба проводити таку політику, яку підтримуватиме більшість депутатів у Верховній Раді. Він зараз повинен підлаштуватися під Верховну Раду.

Кучма при його царських повноваженнях, розумів, що якщо у нього будуть 226 чоловік в парламенті, він все одно нічого зробити не зможе, не зможе зробити жодного кадрового рішення, не зможе прийняти жоден закон.

Ющенко ж поводиться незрозуміло. Його підтримує не більшість депутатів у парламенті, а він планує якось керувати країною і визначати зовнішній курс, сподівається вирішувати питання і ще ультиматуми ставить перед «круглими столами». В сьогоднішній ситуації Президент повинен підлаштуватися під парламент, оскільки він не зміг переконати населення, щоб за його політичну силу проголосували на останніх виборах, і разом з парламентом працювати.

Якщо він і далі намагатиметься ультиматуми ставити, то у нього взагалі не залишиться повноважень. А то і закінчить імпічментом і розглядом кримінальним. З парламентом ніхто не може боротися і перемогти його ніхто не може.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

823