Цього року зима видалася на диво теплою. Всупереч очікуванням, навіть на Хрещення зима не потішила морозами та снігом. Про те, як ця погодна аномалія вплине на рослини, ми запитали у директора Інституту біології імені М.Г.Холодного, член-кореспондента Національної академії наук України Якова Дідуха.

- Говорять, що в Україні у зв'язку з аномально теплою зимою почали дуже активно проростати озимі. Чи не приведе це до катастрофи з хлібом?

- Якщо ви хочете точно знати, як вестимуть себе озимі, то це треба запитати у тих фахівців, які займаються конкретно сільським господарством, а Інститут ботаніки займається вивченням поведінки дикорослих рослин. Так ось дикорослі рослини теж досить інтенсивно і чутливо реагують на ці кліматичні зміни, оскільки є чутливими індикаторами для клімату.

Прогнозувати кліматичні умови не так просто, адже йде не просто потепління, а процес, коли вплив антропогенного чинника людської діяльності виводить біосферу з стану рівноваги, і вона починає коливатися, як маятник. Тому з одного боку ми спостерігаємо потепління, а з іншого стаємо свідками різкого похолодання. Проте, дійсно, все йде до потепління. Рослини на це, зрозуміло, реагують. Так близько 200 видів рослин, які ростуть в України, розповсюджуються з півдня на північ. При цьому немає рослин, які б розповсюджувалися з півночі на південь.

У зв'язку з цим Академія наук розпочала розробляти програму з дослідження цього явища, адже весь світ такі дослідження вже робить, і ми сподіваємося, що Кабінет міністрів її затвердить. Таким чином, ми зможемо детальніше вивчити цю ситуацію, використавши для цього всі наші наукові досягнення.

- А коли розглядатиметься ваша пропозиція Кабміном?

- Навряд чи найближчим часом. Ми подали цю пропозицію, а коли вона розглядатиметься – вже залежить від графіка роботи уряду.

- Чи пам'ятають в інституті подібні аномальні зими? Чим зазвичай все це закінчувалося?

- Інститут не відстежує питання потепління, адже є метеорологічні інститути, які цим займаються. Єдине, що я можу сказати: бувають випадки, коли якийсь зимовий місяць був теплішим, ніж зараз, але в цілому такої тривалої теплої зими не пригадується. Це рекорд, коли, по суті, до кінця січня переважає плюсова температура повітря.

- Чи не пора в Україні працювати над виведенням рослини, які були б стійкішими до тепла взимку і спеки влітку?

- Тут не все так просто, адже підвищення температури спричинить за собою і певне співвідношення між вологістю і сухістю. Тут треба враховувати цілий комплекс чинників і треба знати, до чого може привести потепління, як змінюватиметься вологість. До того ж необхідно знати, чи не є це потепління вегетаційним періодом. Звичайно ж, потрібно думати про виведення тих сортів і видів рослин, які б адоптувалися до різних кліматичних умов. Але для цього треба знати, що нас чекає, а сьогодні кліматологи не можуть дати чіткого прогнозу. Біологи розробляю нові сорти, але чіткого уявлення в якому напрямі рухатися, поки не мають.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

927