Минула п'ятниця підірвала як український політикум, так і суспільство загалом. Фракція БЮТ, яка неодноразово заявляла про продажність Мороза і про відмову співпрацювати з «антикризовиками», допомогла своїм політичним опонентам подолати вето Президента на закон про Кабмін. Звичайно, Ющенко відмовляється ставити свій автограф під документом, який, на його думку, узурпує владу. А кому б хотілося перетворитися на англійську королеву одним розчерком пера? Тому не завадило б навантажити і так жодного разу «необтяжений» Конституційний Суд черговою порцією роботи. Нехай судді роз'яснять, наскільки свіжоприйнятий закон є конституційним. Народний депутат, член пропрезидентської партії «Наша Україна» Павло Жебрівський говорить, що направити подання в КСУ може, як Ющенко, так і «нашоукраїнці». А далі – справа техніки.

- Павло Івановичу, сьогодні темою номер один обговорення в суспільстві залишається скандал навколо Бориса Тарасюка. Віктор Янукович звернувся в Генпрокуратуру з проханням вжити заходи прокурорського реагування у зв'язку з діями Бориса Івановича. Ваш однопартієць Юрій Ключковський заявив, що це говорить про те, що у прем'єра «поїхав дах». А Ви б як назвали такі дії Віктора Федоровича?

- Заяви Юрія Ключковського мають під собою певний підтекст. Але я бачу це трохи в іншій площині. Зрозуміло, що Янукович, як людина авторитарна, вважає, що він може робити, що завгодно, і що його рішення оскарженню не підлягають. Через це він ігнорує указ Президента, який зобов'язав Тарасюка виконувати обов'язки міністра. Янукович забуває, що закон про Кабінет Міністрів не вступив ще в законні дії. Є конституційне право Президента направляти до парламенту подання на міністра закордонних справ. І без нього щось змінювати в цьому питанні неможливо. Тарасюк абсолютно легітимно виконує обов'язки міністра закордонних справ. Подобається це Януковичу і його компанії чи ні.

- Чим може завершитися цей скандал?

- Якщо все-таки закон про Кабінет Міністрів підпише спікер парламенту, оскільки Президент його підписувати не збирається, тоді, безумовно, Тарасюк буде відправлений до відставки на законних підставах, якщо це ще раз підтвердить антикризова коаліція.

- Хто може посісти посаду голови МЗС?

- Називають різних людей. Важко сказати. Можуть бути взагалі дуже цікаві персони.

В «Нашій Україні» достатньо професіоналів у сфері закордонних справ і міжнародних відносин. Тобто, є дуже багато людей, які могли б посісти цю посаду.

- В п'ятницю парламент подолав вето Президента на закон про Кабмін. Як особисто Ви сприйняли те, що фракція БЮТ підтримала коаліцію?

- Я дивлюся, як це все сприйняла Тимошенко – вона кинулася замолювати гріхи. Але я думаю, що замолити гріхи навіть біля труни Господньої не вдасться.

Це не зрада Президента, «Нашої України», ідеалів Майдану, тому що для Юлії Тимошенко це все порожні звуки і інструменти для досягнення поставленої мети – вона реально хоче мати повну владу.

Вона навіть не зрадила виборців, тому що вони для неї теж інструмент. На жаль, у нас народ України в більшості, як чоловіки, любить очима. Я колись прочитав інтерв'ю першого чоловіка Алли Пугачової, в якій він розказує, як запитував дружину: «Алла, що ти робиш? Ти ж співаєш під фонограму!», а вона відповіла: «Пипл хавает». Якщо говорити про Тимошенко, то «пипл хавает» її риторику.

Законом про Кабінет Міністрів завдано страшного удару по Україні. Я розмовляв з багатьма донецькими, у тому числі з правоохоронних органів, і вони заявляють: «Не дай, Бог, нашим донецьким повну владу». Навіть самі донецькі бояться повноту влади для своїх. Це буде Донецьк дев'яностих років.

Що б не бекав БЮТ щодо того, що закон вони приймали для себе, я не розумію. Для мене, яка різниця, хто буде царем? Якщо ми говоримо про політреформу, про демократизацію суспільства, то цар не потрібен.

Я підозрюю, що голосування БЮТ за закон про Кабмін – цей сумнів Тимошенко в тому, що в неї є шанси перемогти на наступних виборах президента.

Сьогодні Тимошенко фактично віддала повноту влади в руки Януковича. Але якщо ти говориш, що ти «біла і пухнаста», то так і поступай, а не роби щось для помсти. Якщо пригадати заяви Тимошенко, то вона говорила, що вони скрупульозно перевірили цей закон, і що ні за які зірки з неба не долатимуть вето. Але риторика – це одне, а вчинки – інше.

Я сподіваюся, що Конституційний суд відкладе неспішні справи, і розгляне подання або Президента, або депутатів з «Нашої України» щодо неконституційності закону про Кабмін.

Але є ще один момент. Якщо БЮТ надовго «прив'язався» до коаліції, то можуть бути ініційовані зміни до Конституції. Вони можуть навіть ліквідувати посаду Президента, оскільки в них на сьогоднішній день є конституційна більшість.

- Але, не дивлячись ні на що, «Наша Україна» все-таки готова працювати з БЮТ.

- Звідки виникло електоральне поле Юлії Тимошенко? Адже до президентських виборів її рейтинг вище 12 % ніколи не підіймався. За великим рахунком, у Тимошенко не було шансів зайняти навіть третє місце на виборах президента. Тому вона вирішила підтримати Ющенка. І коли наші структури почали на повну силу працювати, коли Ющенка отруїли, то фактично своєю діяльністю ми «вибілили» Тимошенко з ЄЕСУ. Тобто, завдяки нашій роботі ми зробили її «білою і пухнастою». Зрозуміло, що коли Ющенко, як лідер «Нашої України», не міг їздити на зустрічі з виборцями, то, безумовно, відбулося позиціонування Тимошенко, як Жанни Д’Арк, як Мата Харі. І частина українців, які підтримували «Нашу Україну», якимсь чином перейшла до Тимошенко, оскільки бачили її, особисто спілкувалися. Вона вже тоді працювала на виборчу кампанію 2006 року.

Робота з БЮТ – це не тільки робота з Тимошенко і Турчиновим. А це передусім робота з тими людьми, які, я вважаю, піймалися на «гачок» Тимошенко.

- Соціалісти говорять, що в п'ятницю на раді керівників фракцій В’ячеслав Кириленко погодився з тим, що першим буде розглянуто закон про Кабмін, і пообіцяв, що «Наша Україна» не блокуватиме трибуну. Але вийшло навпаки. Чому?

- Ми розуміли, що закон про Кабмін буде прийнятий. Але Кириленко вимагав від Мороза, щоб по кожній поправці Ющенка представник Президента Арсеній Яценюк давав роз'яснення, щоб і депутати, і український народ зрозуміли, чим Президента не влаштовує та або інша стаття. А Мороз фактично не давав слово для обговорення пропозицій Президента, оскільки дуже поспішав прийняти закон, тому що чарки вже були налиті з нагоди закінчення сесії.

- «Наша Україна» не підтримує закон про опозицію в нинішній редакції. Що саме вас у ньому не влаштовує?

- Законом про Кабмін роблять диктатора з прем'єра, а законом про опозицію - з лідера опозиції. В цьому законі є така норма, що з опозиції можуть виключати. Як можна людину виключити з опозиції?!

Тимошенко сама по собі владолюбна, владна, з диктаторськими завдатками людина. І її влаштовує і прем'єр-диктатор, і такий же лідер опозиції. «Наша Україна» керується абсолютно іншими поняттями – демократичними, з системою балансу.

БЮТ поставив перед собою мету сформувати двопартійність в Україні. «Регіони» і БЮТ - це ідеал думок і мріянь Тимошенко. Причому не залежно від того, де вона буде – в опозиції чи при владі, у неї буде все добре при такій системі. І ця задача, яку вони собі поставили, реалізується як у законі про Кабмін, так і в законі про опозицію.

- Як Ви вважаєте, чи стримає антикризова коаліція свою обіцянку переглянути мінімальний прожитковий мінімум і мінімальну зарплату в першому кварталі?

- В мене дуже великі сумніви з цього приводу. На сьогоднішній день відбувається масове неповернення податку на додану вартість. Я з багатьма бізнесменами розмовляв. Мотивація така - в них немає грошей. Тому і в бюджеті їх немає.

Як, я і говорив – «обіцяти, не значить одружуватися». Коли Президент підписав бюджет, і була прийнята постанова про підняття мінімальних пенсій, зарплат, прожиткового мінімуму, я стверджував, що на 99 % коаліція не виконає свої зобов'язання. Думаю, в першому кварталі реального підвищення не відбудеться, що це черговий «кидок хлопчаків». Можливо, за цим послідує і відставка економічного блоку уряду.

- Як Ви сприйняли новину про те, що Ющенко підписав бюджет?

- Болюче.

Президент після заяв БЮТ, що краще поганий бюджет, ніж ніякий, вичавив з «антикризовиків» максимум – зобов'язання підвищити мінімальну зарплату і пенсію.

- Говорили, що він розміняв бюджет на Дріжчаного.

- Не думаю. Парламент не міг не проголосувати за відставку Дріжчаного. У кожної людини є конституційне право піти у відставку. Де-юре Дріжчаний вже був у відставці через 14 днів після того, як написав заяву. Єдине, що парламент міг від нього зажадати, так це - додаткового звіту за діяльність на посту глави СБУ. Не більше, не менше. Отже це не був розмін.

- Павло Івановичу, коли вибирали голову ради партії, наскільки були впевнені в тому, що ця посада дістанеться Вам?

- Я виконував рішення Житомирської обласної організації НСНУ, яка висунула мене на цей пост. Я не проводив ніякої роботи, щоб хтось голосував за мене – не агітував. І отримав третє місце з трьох.

- Були здивовані тим, що Президент вніс кандидатуру Балоги?

- Так, якоюсь мірою був здивований.

- Чому? Адже існує практика, коли голова партії посідає посаду голови Адміністрації Президента.

- Але ця практика ніколи не приводила до перемоги партії.

Я впевнений, що повне перетворення партії в придаток до влади ніколи не веде до перемоги.

- Балогу затвердили тільки з четвертого разу.

- Це нормально. Це означає, що в партії є люди, які мають свою точку зору.

- Чому засідання в Пущі-Озерній було таким таємним?

- Воно не було таємним. У нас, як правило, все відбувається відкрито. Але буває так, що крім членів політради на засідання приходять інші партійні функціонери, і голосують. А визначити, хто є членом політради, хто ні, дуже важко. Тому було ухвалено рішення, щоб були присутні тільки члени політради.

- Чого можна чекати від наступного з'їзду НСНУ?

- Я не розумію необхідності проведення наступного з'їзду. Що ми хочемо на ньому виробити?! Програму ми прийняли – вона шикарна. Зміни до статуту ми прийняли – вони добрі. Ми хочемо керівника? Немає питань. Є політрада, яка може його змінити.

- Хто це може бути? Ви?

- Не думаю. Балотуватися на керівника партії я не буду.

Хто це може бути?!... Партія «Наша Україна» переживає нелегкі часи. Мені б дуже хотілося, щоб вона залишилася демократичною. Я хочу бути в партії, але я в ній буду тільки тоді, коли вона сповідатиме демократичні принципи. Якщо вона візьме приклад з інших авторитарних партій, я з неї вийду.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1259