Народний депутат України, член Партії регіонів Василь Горбаль
 
1. Василю Михайловичу, будучи очевидцем подій, що розгортаються з кожною черговою сесією Київради, ви, мабуть, ніскільки не шкодуєте, що обрали мандат нардепа, а не депутата Київради? Чи ви готові були до такого розвитку подій у столиці?

Звичайно, я не шкодую про вибір мандату народного депутата України, а не депутата Київради. Річ в тому, що мандат Верховної Ради дає більше можливостей як для плідної роботи з виборцями, так і для керівництва Київською міською організацією Партії регіонів.

Що стосується сьогоднішнього розвитку подій у столиці, то мені, навіть з великим досвідом роботи з місцевими радами минулих скликань, складно було прогнозувати такі події. Тим більше, що у помаранчевій столиці склад Київради і сам мер теж мав бути помаранчевими. Насправді так і відбулося. Тому виникає питання: чому в результаті виборів в Києві ми маємо таке жорстке протистояння?

2. Ви відповідали від Партії регіонів за організацію виборів на київському рівні - очолювали київський міський штаб ПР, формували списки кандидатів до Київради. Скажіть, ні в кому не помилилися? Якби сьогодні довелося займатися виборчою компанією у столиці, що саме змінили б у формах і методах?

Звичайно ми можемо багато говорити про вади виборчої кампанії, при цьому чітко розуміючи, що тяжко роз`єднати парламентську кампанію та кампанії до місцевих рад. Досить часто одна заважала другій. Крім цього заважали стереотипи та інерційні процеси, які отримав Київ у 2004 році. Але здебільшого виною цьому був розхожий міф, що Партії регіонів у Києві взагалі не існує. І як наслідок, приємна здивованість киян від знайомства та роботи депутатів-регіоналів у райрадах та Київраді. Хочу зауважити, що саме такий суб’єктивній підхід у поглядах киян до представників Партії регіонів певно і дав нам подвійний поштовх у більш детальній оцінці критеріїв відбору кандидатів у депутати. Ми розуміли, що на цих виборах до місцевих органів влади не можемо розраховувати на більшість депутатських мандатів. Тому до кандидатів, особливо першої десятки виборчого списку були досить жорсткі вимоги. І важливим критерієм було не тільки їх політичні погляди та переконання, а й фаховий рівень, готовність цих кандидатів вирішувати нагальні питання життєзабезпечення киян. Такій підхід дозволив нам провести до складу міськради та райрад Києва досить кваліфікованих спеціалістів в області промисловості, фінансів, будівництва, культури та охорони здоров`я. Крім цього, ми свідомо, на відміну від решти партій, включили до списку перспективну молодь. Адже більш-менш серйозна політична сила завжди мусить думати про своє майбутнє.

На сьогодні кожен з депутатів Київради зміг позитивно проявити себе. Показовим є їхня активна участь у роботі усіх депутатських комісій, де вони себе зарекомендували з найкращого боку. Тим більше, що конструктивна позиція столичної фракції Партії регіонів стала привабливою для інших депутатів міськради, які вже написали заяви щодо входження до її лав.

В мене, як людини, яка приймала безпосередню участь у формуванні виборчих списків (а саме я, як Голова Київської організації Партії регіонів, пропонував на партійної конференції цих людей до Київради) немає жодних сумнівів щодо морально-ділових якостей міських депутатів від ПР. Переконаний, що якщо б виборча ситуація повторилась, то нашу політичну силу в Київраді презентували б ті ж самі люди. Єдине, що їх було б набагато більше.

3. Чому ПР не висувала свого кандидата на пост столичного міського голови? Чи правда, що ПР мала домовленості з тодішнім мером Києва п. Омельченком про підтримку його кандидатури?

Зараз в політичних та журналістських колах можна багато раз почути питання, чому Партія регіонів не висувала свого кандидата на посаду столичного голови. Відповідь полягає у тверезій оцінці своїх стартових позицій, можливостей у тому ж помаранчевому, постреволюційному Києві. В той час більшість городян мислили ще емоціями, а не розумом, здебільшого інерційно та з ворожнечею до “Регіонів”. Тому і підтримка діючого мера виглядала на цьому фоні зрозумілою, так як ніхто серйозно не очікував на перемогу як Віталія Кличка так і Леоніда Чернівецького, якому врешті решт кияни віддали свою перевагу.

4. З чим пов’язана реструктуризація Київради – політикою, бізнесом, закулісними іграми?

Реструктуризацію можна пояснити більше політикою, а точніше політичними амбіціями окремих лідерів опозиції та незрілістю деяких політичних партій. В першу чергу помаранчевих. Як правило, подібна незрілість частіше проявляється на низових ланках. Щоб вирішити цю проблему потрібні роки і досвід перебування, як у владі, так й в опозиції. При цьому ж не потрібно безгрунтовно критикувати вибори до владних органів на пропорційній основі. Адже пропорційна основа добре себе зарекомендувала у виборчих системах країн, які можуть бути для нас взірцем демократії. І це є нормальним шляхом цивілізованої структуризації демократичної країни. Хочу зауважити, що основні помаранчеві гравці недбало віднеслися до формування своїх виборчих списків. Якщо повернутися до процесу створення виборчих списків в помаранчевих таборах, то майже усі їх кандидати в депутати Київради, особливо з прохідної части, не те що сподівалися, а були впевненні, що залишаться у владі. І не є секретом, це підтверджено дослідженням Комітету Виборців України, що досить часто підставою задля потрапляння у список були фінанси. Звичайно ж, що більшість цих людей, які йшли, в тому числі і у Київраду, не за яких обставин не бачили себе у опозиції.

  1. Ви вже відмовилися від ідеї створення коаліції в Київраді? Дехто з експертів стверджує, що в столиці – криза влади. Ваша думка…

Переконаний, що можливо і не потрібно говорити про необхідність створення якоїсь певної коаліцій чи більшості в Київраді. Тому, що принципових питань, які роз`єднюють більшість та меншість, як правило, немає. Є якісь особистісні протистояння, на мій погляд і не більше. На ствердження ж, що у столиці криза влади я скажу – у столиці криза опозиції. І не тільки в Київраді, а й в українському парламенті. Нажаль, опозиція, не усвідомлюючи, того як їй діяти в Верховній Раді, сконцентрувала свою увагу на столичному майданчику. На мою думку вони досить не розуміють, як відбувся програш в Києві, де ще два роки тому вони були героями Майдану. І замість того, щоб ретельно проаналізувати свої помилки, вони намагаються безглуздим ґвалтом довести до киян свою політичну спроможність.

  1. Чим пояснюється присутність народного депутата Василя Горбаля на кожному пленарному засіданні Київради? Ви контролюєте, направляєте у потрібному руслі поведінку членів фракції ПР?

Моя присутність на пленарних засіданнях Київради пояснюється ще тим, що я маю досить значний досвід практичної участі в роботі Київради минулого скликання та апаратних засіданнях КМДА, які свого часу проводив Омельченко. І на мою думку цей досвід допомагає не тільки мені особисто та київським депутатам-регіоналам, але й багатьом представникам виконавчої влади. Зараз же приймаю участь сесіях Київради для повного об’ємного володіння ситуацією та усією проблематикою у столиці. В мене немає потреби у тому, щоб контролювати чи направляти дії членів фракції ПР. Це самодостатні, зрілі люди, зі сформованими політичними поглядами. В даному випадку мова може йти тільки про продуктивні спільні наради з розумінням того, що є ряд проблемних питань, які потрібно виносити на рівень вирішення Верховною Радою чи урядом.

  1. Ви – людина толерантна й компромісна. Але останні ваші коментарі з приводу дій БЮТ у Київраді досить різкі. Чим це пояснюється?

Дії окремих представників фракції БЮТ, як Верховній Раді так і у Київраді виходить за межі здорового глузду. До цього протистояння більшість цих людей викликало у мене почуття зрозумілої поваги не дивлячись на протилежність політичних поглядів. Але власне моя освіта та виховання не дозволяють мені поєднати цю повагу з простим спостереженням зі сторони на те, що діється і пропонується депутатами від БЮТ.

  1. Ваше (особисте) ставлення до факту обрання мером п. Черновецького?

Стосовно обрання Леоніда Чернівецького я вже висловився, ми також не розраховували і не очікували на його перемогу. Але певно в цьому і є плюс Партії регіонів, що ми вміємо як вигравати, так і програвати. Тому з розумінням і з повагою віднеслися до вибору киян. Вважаємо, що стабільність у столиці це запорука економічного росту Києва, і як наслідок, росту соціального стану киян. При цьому скажу, що останні події в Київраді не підвищують довіру простих киян чи зовнішніх інвесторів до влади в цілому у Києві. А під владою я розумію усіх: опозиція також відповідальна за розвиток держави. Не буває безвідповідальної опозиції. Сучасна ж українська опозиція розвивається у напрямку безвідповідальної і деструктивної опозиції.

  1. Фракція ПР у Київраді уклала договір про взаємопорозуміння й співпрацю з мером, іншими фракціями?

Так ми уклали договір про взаєморозуміння і співпрацю із мером та іншими фракціями. Але першими ми підписали цей договір із Соцпартією ще задовго до того, я к в парламенті була сформована антикризова коаліція. При підписанні подібного договору з фракцією Нашої України ми були переконані, що робимо перші кроки по створенню широкої коаліції у Верховній Раді, яка б стала запорукою стабільного розвитку держави. Нажаль наші політичні партнери зробивши першій крок не зробили наступні кроки у парламенті і як наслідок зробили все, щоб зруйнувати і ці попередні домовленості.

  1. Києвом гуляють чутки, що Ви сприяли зустрічі п. Черновецького з прем’єр-міністром В.Януковичем. Буцімто Леонід Михайлович заручився підтримкою Прем’єра.. Це лише чутки?

Не хотілось би коментувати чутки, але переконаний, що у будь якої обізнаної людини є розуміння того, що в стосунках між посадовими особами такого рівня, як прем’єр-міністр та мер Києва не потрібні посередники в організації будь-яких зустрічей. Не може столиця існувати без конструктивної співпраці з урядом, а уряд не може не розглядати проблеми столиці.

  1. Як голосуватиме фракція ПР у Київраді за статтю витрат у столичному бюджеті, яка планується на охорону здоров’я?..

Безумовно депутати Київради від Партії регіонів налаштовані на конструктивну роботу, але це не означає, що ми не маємо своїх позицій. Особливо це стосується столичного бюджету, де ми розуміємо, що досить багато статей потребують суттєвого перегляду. У цьому переліку нас більше всього турбує фінансування столичної медицини. На жаль, сьогодні рівень витрат на цю галузь не забезпечує відповідну якість медичних послуг для широких верств населення. Турбує нас також подальший розвиток програми “Твій дім - твоє подвір’я”. Разом з тим ми досить пильно обіймаємося питаннями щодо зменшення впливу житлово-комунальних тарифів на рівень життя пересічних киян. Тому без урахування усіх цих проблем фракція Партії регіонів у Київраді не буде підтримувати прийняття столичного бюджету.

  1. Закон про опозицію, дискусії про який точаться нині у ВР, допоможе стабілізувати ситуацію у Київраді?

Звичайно хотілось би, щоб ми знайшли такий універсальний інструмент, який би вирішив всі проблеми, й не тільки в Київраді. Але нажаль складається враження, що представникам опозиції навіть зручно діяти в умовах повного правового, а досить часто і культурного нігілізму. Тим самим підтримуючи принцип, що будь-яка дестабілізація веде до зросту симпатиків. Але переконаний, що кияни не так довго будуть обирати тільки емоціями, а перейдуть до здорової прагматичної оцінки тих чи інших політиків. Тому розрахунки представників рейтингових політичних сил у Києві на те, що їх високі електоральні показники назавжди залишаться такими є звичайною примарою. У Києві, де сконцентрований високий культурно-науковий потенціал люди досить швидко відійдуть від емоційних до тверезих та прагматичних оцінок.

  1. Ваш прогноз про подальший розвиток подій у Київраді з приводу:
    1. підвищення тарифів,
    2. бюджетного процесу,
    3. земельних питань,
    4. комунальної власності.

Переконаний, що з часом Київрада знайде вирішення усіх проблем які призвели до сьогоднішніх протистоянь. І процес виділення землі, відчуження та використання комунальної власності у будь-якому випадку буде більш прозорим і зрозумілим для киян. І це буде заслуга не тільки опозиції а в цілому всіх міських депутатів. Зараз же реальним варіантом знаходження компромісу може бути проведення круглих столів за участю керівників політичних сил, що представлені у Київраді, політологів та відповідних фахівців.

Я би тут нагадав власний досвід роботи у комітетах ВР, де досить часто звучить теза: “Давайте забудемо про політику. У комітетах ми повинні виробляти конструктивні та корисні речі для країни”. Теж саме стосується і Київради, де кожна сесія повинна проходити у конструктивному форматі. Бо у такий атмосфері яку ми спостерігаємо зараз не можливо виробити повноцінні та нормальні рішення. В результат страждають пересічні кияни. І питання ці вони будуть ставити не тільки для представників більшості, а до представників тих політичних сил, яки фактично виграли вибори в Києві, але всіма подальшими діями ведуть до дестабілізації ситуації у столиці.

  1. Ваші новорічні побажання киянам, депутатському корпусу Київради, ВР, собі, нашим читачам…

Депутатському корпусу, а також представникам Верховної Ради України, що приймали участь у сесіях Київради раджу перед тим, як сісти за новорічний стіл переглянути відео репортаж в цієї сесії із власною участю і оцінити свою роль у цих процесах.

Тим, кому буде складно оцінити свої дії, раджу спитати у родичів, чи не соромно їм буде сідати з вами за стіл після побаченого. А киянам в першу чергу хочу побажати хорошого настрою, веселого Різдва та віри, що політики все ж таки знайдуть між собою спільну мову.

  1. Як Ви сприймаєте ідеї референдуму в столиці й перевиборів мера, депутатів Київради?

Ідею референдуму в столиці та перевиборів мера з депутатами Київради сприймаю негативно. Адже жодна з політичних партій не дасть гарантій щодо перегляду критеріїв виборчих списків, підходів до роботи у Київраді, а також подальшого невтручання депутатів ВР, (я маю на увазі деструктивне втручання), у вирішення тих чи інших проблем. Не довівши киянам свою спроможність налагоджувати контакти навіть з учорашніми противниками по політичній боротьб, агітувати киян до повторних виборів є щонайменше безвідповідальним.

Одним з таких перших випробувань у вигляді експерименту для опозиції може стати питання тієї ж кандидатури єдиного кандидата від опозиції на посаду мера Києва. Не можуть же представники створеного об’єднання “Демократичний Київ” клонувати образ своєї лідерки на всі рівні.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

660