Путін, звичайно, знайшов час, коли приїхати в Україну. В п'ятницю в другій половині дня. Вважай що ввечері. Розладнав журналістам всі плани на уїк-енд.

Ні, щоб відвідати Київ серед тижня. Прилетіти з ранку до Борисполя, потім зустрітися з місцевими, провести прес-конференцію, роздати автографи. Увечері ТБ показало б картинку, а преса наступного дня відписалася б аналітикою і коментарями до візиту.

Президент Росії, мабуть, врахував ажіотаж, що складається навколо його приїзду в Україну. Ось тому і вирішив приїхати не коли-небудь, а в п'ятницю. Адже немає у нас більш невдалого дня, з погляду інформаційного розкручування. Пам'ятаєте, в які дні Кучма звільняв можновладців? Правильно, по п'ятницях. Оперативно відреагувати преса не встигала, а в понеділок, після двох вихідних, п'ятничні події вже нікого не цікавили: починалася рутина нового тижня. Путін теж тертий калач і знає, як правильно організовувати візити в дружні країни.

Зустрічали Володимира Володимировича різні люди. В аеропорту зібралися впізнанні особи (навіть Черновецький приїхав) і пишуча братія. Дорогий гість вилетів з Москви з запізненням. Власкори убивали час, зігріваючись горілкою. Біля російського посольства стояли люмпенізовані громадяни з плакатом «Україну – в НАТО».

Ющенко сумував, чекаючи колегу на порозі свого Секретаріату. Щоб не витрачати час даремно, Президент навіть підписав бюджет, чим невимовно засмутив своїх колишніх і нинішніх соратників. «Мені прикро, що Президент підписав найпоганіший бюджет в історії України і узяв на себе відповідальність за зубожіння народу, яка повинна була належати Януковичу», - заявила Тимошенко на правах соратника Віктора Андрійовича по Майдану. «Бюджетна епопея нагадує мені епізод з Ільфа і Петрова, коли Остап Бендер виміняв стілець у Еллочки Щукіної на ситечко для чаю», - поділилася своїми враженнями лідер БЮТ.

Зброєносець Юлії Володимирівни, Турчинов, озвучив свій варіант розвитку подій: мовляв, Ющенко попросту обміняв бюджет на Дрижчаного (того ж дня Рада звільнила Дрижчаного з поста глави СБУ – ред.). Чим невимовно потішила напівбезробітного Луценка, який спить і бачить себе головним «есбеушником країни».

Ще один бютівець, Терьохін (пам'ятайте такого?), з пилу з жару обізвав Президента «нікчемним економістом». І навіть «кишеньковий» Жебрівський турбувався, заявивши, що підписаний бюджет ні що інше, як надання можливості уряду Януковича реалізувати свої обіцянки. Іншими словами – ярлик на князювання.

З Віктором Федоровичем, проте, не все гладенько. Бюджет підписаний, але. Є привід для засмучення. Путін приїхав не до нього, а до Ющенка. Продемонструвавши тим самим, що у Росії немає «своєї людини в Києві» і вона вестиме переговори з тим, з ким вважає потрібним на цей час. Янукович, підбадьорений своїми візитами до Сочі і Москви, що називається, облизався. Не чекав український прем'єр такого викрутасу з боку Путіна. Але ще більшу свиню підклав своєму заклятому опоненту сам Ющенко...

Український гарант зустрів Путіна з такою любов'ю, що Бушу і Саакашвілі якраз загорітися ревнощами. Сторони вичавили максимум продуктивності з зустрічі. Путін пообіцяв, що поставки газу будуть безперебійними. Ющенко, у свою чергу, промовчав щодо Чорноморського флоту. До речі, президенти, як зговорившись, вирішили не піднімати інші гострі питання і суперечності між двома країнами. Про «легалізацію» ОУН-УПА, російську мову, експансію УПЦ КП і інші штучки ніхто не пригадав. Тим самим «ексклюзивність Януковича» для Росії в подібних переговорах зійшла нанівець. Мовляв, яка різниця, з ким зустрічатися: з Януковичем, який за двомовність, але нічого не робить для її введення, чи з Ющенком, який проти, але ретельно приховує це на протокольних зустрічах.

Ще одним каменем в город Януковича стало озвучене Ющенком і Путіним рішення зустрічатися один з одним двічі на рік. Досі подібної періодичності в зустрічах президентів України і Росії не спостерігалося. Чи будуть при цьому глави держав зустрічатися з чужими прем'єрами – ще питання.

Рада на тижні прийняла низку законів. Наприклад, закон про Кабмін. При цьому закон про опозицію, в тому вигляді, в якому він був поданий, не пройшов. Голосували за нього переважно бютівці, а ось нашоукраїнці дали «фіфті-фіфті». Тимошенко, як заведено, турбувалася, а наш найопозиційніший у світі Президент, за звичаєм, промовчав.

Собі в актив може записати минулі сім днів глава МЗС Тарасюк. Недозвільненого міністра знов не пустили на засідання уряду. Борис Іванович, відкинувши зайву дипломатичність, спробував прорватися туди за допомогою своїх друзів з «Нашої України». Навіть рамку металошукача повалив. Втім, заслін з «регіоналів» виявився непробивним і штурм завершився нічим. Хіба що дозволив призвіднику бійки поспілкуватися з пресою і зайвий раз дорікнути, мовляв, «не дають працювати, сволота!».

Ще один міністр-весельчак, Шуфрич, цього тижня отримав першу можливість пропіарити своє світле ім'я на посту глави МНС. Хтось (є думка, що цим хтось був сам Нестір Іванович) запустив качку про нібито обвалення саркофага на Чорнобильській АЕС і викиди в атмосферу радіоактивних речовин. Емоційний есдек спростував «брудні інсинуації», заявивши, що ніякого обвалення не було: просто деяким газетам захотілося збільшити свій тираж. Яким саме газетам, не уточнив. Проте розповів все, що думає про створення екс-міністром МВС Луценком «цивільного руху народної самооборони». «Луценку потрібно рухатися, але рухи різні, - заявив Шуфрич. - Боюся, що у випадку Луценка це буде броунівський рух. Як і було до цього».

Черновецький минулого тижня був важко поранений в палець уламком мікрофону. Опозиція в Київраді вмудрилася проломити прозору перегородку, що відділяє залу від президії. Цього разу, втім, обійшлося без туалетів. А до зали були запрошені священики (мер постарався), які без втоми кропили розпалених депутатів святою водою. Що не говори, а трансляції засідань Київради тепер не поступаються в популярності гастролям КВК, професійному боксу і навіть передачі «Звитяжний голос віруючого».

Свої іменини на тижні відсвяткував губернатор Запорізької області Червоненко. Серед гостей були помічені радник президента Олександр Зінченко і поп-зірка Борис Моїсєєв. Останній, виявляється, з Євгенієм Альфредовичем давно дружить. «Ми познайомилися в Ялті, - розповів Червоненко. - Я тоді не зміг зняти номер ні в одному з ялтинських готелів. Так Боря мені сказав: «У мене завжди є броня на два номери в готелі. Я зараз виїжджаю на гастролі, так що можеш там поселитися… Ви знаєте, не вірте в нетрадиційну сексуальну орієнтацію Бориса, це просто сценічний образ. Він дуже розумний хлопець. Напевно, єврей. Повірте, Путін не дарма дав йому заслуженого артиста».

Ось так: Путіним почали, Путіним і закінчимо. Наступна наша з ним зустріч – 31 грудня, о 22:50. Така собі репетиція Нового року для тих, у кого є кабельне.

Кохаймося!

Завжди Ваш

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

847