Професор Києво-Могилянської академії, доктор історичних наук Олексій Гарань відповів на три питання кореспондента ForUm’у.

- Яка новина з Вашого особистого життя за останній час справила на Вас яскраве враження?

- Буквально минулої суботи я ходив на оперу колишнього «пінкфлойдівця» Роджера Уотерса «Саїра». Це назва пісні французької революції кінця 18 століття. Для мене, як для історика, політолога і любителя музики, було дуже цікаво, як події Французької революції подаються в сценічному варіанті. Тут інтерес викликає трактування революції. З одного боку показана невідворотність революції, з іншого боку – трагічність цієї події. А негативним було те, що прем'єра була абсолютно непідготовленою. Вистава проходила в Міжнародному виставковому залі, який абсолютно не підходить для подібних дій. А вся реклама давала неправильне уявлення про те, що побачить глядач. В результаті на концерт прийшли люди, які чекали, що на сцену вийде Роджер Уотер і співатиме щось подібне пісням «Пінк Флойд». Насправді жанр був іншим. Це не дозволило адекватно сприймати і дати оцінку виставі.

- Яка з останніх політичних новин Вас найбільше здивувала?

- Мене неприємно здивувало призначення Нестора Шуфрича. Тут є два аспекти. Навіть якщо ми абстрагуємося від його особистості, то він представляє політичну силу, яка набрала 1% в ході парламентських виборів. Якщо ми говоримо про коаліційний уряд, то, очевидно, в ньому повинні бути представлені парламентські сили. Тобто парадоксально, що сила, якій виборці не довірили місце в парламенті і яка з тріском програла вибори, зараз в уряді представлена трьома міністрами – Шуфричем, Папієвим, Бойком. Це якраз не відповідає логіці політичної реформи, на яку постійно посилається нинішня коаліція. По-друге, якщо говорити про самого Нестора Шуфрича, то жоден політичний аналітик не сприймає цю кандидатуру серйозно. Він в першу чергу відомий своєю скандальністю. На міністерській посаді повинен бути дійсно професіонал і людина, яка може відповідати за свої слова і вчинки. Але це не про Шуфрича.

- Яку новину Ви чекаєте почути найближчим часом?

- Найближчим часом я хотів би, щоб політичні українські еліти продемонстрували схильність до здорового мислення і компромісів. Це значить пошук нормального співіснування різних гілок влади. Це мої оптимістичні надії. Чи виправдаються вони, не знаю.

Як конкретний приклад, мені хотілося б завершення бюджетного процесу. Для мене це значить, що урядова коаліція не займатиметься риторикою війни, а намагатиметься прагматично прислухатися до аргументів іншої сторони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

857