Щойно народні депутати України з другої спроби включили до порядку денного проект закону «Про Голодомор в Україні 32-33 років», передає кореспондент ForUm’у.

За включення даного питання до порядку денного проголосувало 227 народних депутатів, за необхідних 226.

Перед голосуванням до народних депутатів звернувся спікер верховної Ради України Олександр Мороз, який заявив, що якщо Верховна Рада не розглядає такі важливі питання то він, як голова парламенту «не дорожить цим кріслом».

Президента України Віктора Ющенка в залі, всупереч очікуванням депутатів, немає.

Раніше ForUm повідомляв, що сьогодні Верховна Рада може розглянути законопроекти про Голодомор 1932-1933 років в Україні.


Два відповідні законопроекти стоять першими для включення до порядку денного пленарного засідання парламенту і прийняття рішення.


Перший законопроект вніс у ВР 2 листопада Президент України Віктор Ющенко, визначивши його як невідкладний для позачергового розгляду. Законопроектом пропонується визнати, що Голодомор 1932–1933 років в Україні є геноцидом української нації, також пропонується заборонити публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років і ввести за це адміністративну відповідальність.


17 листопада Верховна Рада відклала розгляд цього законопроекту.

Другий законопроект “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні” був внесений 17 листопада трьома депутатами з фракції Партії регіонів. Згідно з цими проектами, “Голодомор 1932–1933 років в Україні є злочином сталінського режиму проти людства, національною трагедією українського народу” і “Публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні є наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу”.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

369