Науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України, народний депутат з фракції БЮТ Володимир Полохало відповів на три запитання кореспондента ForUm’у.

- Володимире Івановичу, яка новина з Вашого особистого життя за останній час справила на Вас яскраве враження?

- Після безплідного умовляння, а також політичної і політологічної активності, направленої на формування «помаранчевої коаліції» в Парламенті, сьогодні у мене з'явилася можливість, разом з повсякденними парламентськими справами, осмислити і стратегічно проаналізувати те, що відбувається в Україні. У мене з'явилася можливість проглянути серйозні політичні книги і пофілософствувати про своє світовідчування. Тобто подивитися на себе, на країну, на політику не тільки з боку повсякденності, але і з погляду вічності. І це справляє на мене, дійсно, яскраве враження.

- Яка з останніх політичних новин Вас найбільше здивувала?

- Для мене, як для політолога, немає місця для здивувань, тому що я повинен прогнозувати більш менш вірогідний сценарій розвитку політичної ситуації в країні. І якщо я помиляюся в своїх прогнозах, то є не професійним політологом.

Розвиток політичних подій в Україні за останні два роки мене абсолютно не дивує. Але, все ж таки, основним чинником здивування для мене залишається «помаранчева революція». Це найбільше здивування в моєму житті.

І, що важливо, «помаранчева революція» стала не просто фактом в історії, вона визначає хід політичних подій і сьогодні. Багато сьогоднішніх політичних гравців ще і не здогадуються про те, що чинник революції виявиться вагомим у наступних подіях України.

- Яку новину Ви чекаєте почути найближчим часом?

- У зв'язку з інтенсивною втратою довіри виборців і явним проявом деградації інституту президентства в Україні, нездатністю Президента бути гарантом Конституції і практично повним політичним програшем своїм опонентам за останні два роки, цілком логічним було б почути новину про те, що Президент України Віктор Ющенко усвідомивши відповідальність всієї політичної ситуації, ухвалив рішення про дострокові президентські вибори.

Такий крок Президента, напевно, зупинив би ентропію політичного режиму. В усякому разі, за таким принципом діють в демократичних країнах. Якщо відбувається якась раптова обвальна втрата репутації Президента і довіри виборців, то відповідальний політик, думаючи про своїх громадян і про країну, оголошує або про свою відставку, або про дострокові президентські вибори.

Я хотів би почути саме таку новину. Оскільки це б врятувало нашу країну від політичної монополізації і монополізації економічного простору однієї політичної сили. В Україні, на сьогоднішній день, відбувається саме так. А монополізація завжди небезпечна для громадянського суспільства і демократії.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

785