Народний депутат України, голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, генерал-полковник міліції Микола Джига пропонує прийняти Закон України “Про внесення змін до Кримінально-Процесуального кодексу України” (щодо публічного вибачення від імені держави).


Текст законопроекту розміщений на офіційному сайті Верховної Ради України.
Зокрема, Джига пропонує внести зміни до Кримінально-Процесуального кодексу України, доповнивши його ст.214-1 наступного змісту: “Стаття 214-1. Публічне вибачення.


Після закриття кримінальної справи з підстав, передбачених п.1,2 ч. 1 ст. 6 і п. 2 ст. 213 цього Кодексу, прокурор, який здійснював нагляд за дотриманням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнанні і досудового слідства у цій справі в місячний термін приносить від імені держави публічне вибачення особі, права якої були порушені в результаті безпідставного порушення кримінальної справи, пред'явлення звинувачення, проведення оперативно-розшукових заходів, затримання, арешту або обрання іншого запобіжного заходу.


Публічне вибачення приноситься незалежно від наявності заяви особи і вини службових осіб органів дізнання, досудового слідства або прокуратури.
Текст публічного вибачення публікується в офіційних районних, обласних, республіканських друкарських засобах масової інформації за місцем закриття кримінальної справи, а також направляється особі, права якої були порушені. У разі смерті особи, права якої були порушені, публічне вибачення приноситься його близьким родичам за їх заявою, передає «УНІАН».


Витрати, пов'язані з публікацією вибачення, відшкодовуються за рахунок коштів, передбачених на утримання Генеральної прокуратури України”.
У записці поясненні до проекту закону Джига відзначає, що в діючій редакції КПК України містяться загальні положення щодо охорони прав і законних інтересів фізичних осіб у кримінальному судочинстві і неприпустимості притягнення обвинуваченого інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Проте на практиці ці і інші вимоги КПК України службовими особами органів дізнання, досудового слідства і прокуратури часто не виконуються, внаслідок чого грубо порушуються права і свободи громадян, а держава не несе за це ніякої відповідальності.


У Кримінально-Процесуальному кодексі України відсутні будь-які форми відповідальності держави за порушення прав учасників кримінального судочинства органами дізнання і досудового слідства, відзначає генерал-полковник міліції.
Метою цього законопроекту є встановлення конкретної форми відповідальності держави за порушення прав і свобод людини і громадянина при виробництві кримінальних справ. Він направлений на захист цих прав і свобод і здійснення ефективного прокурорського нагляду за дотриманням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

331