Народний депутат, член «Нашої України» Лілія Григорович відповіла на три запитання кореспондента ForUm’у.

- Лілія Степанівно, яка новина з Вашого особистого життя останнім часом справила на Вас яскраве враження?

- Якщо говорити про особисте життя, то я завжди жартую, що я - істинний консерватор: у мене все життя один і той же чоловік, одна і та ж зачіска, той же номер телефону і ті ж життєві принципи. Я думаю, що це найкраща новина, тому що такий вдалий консерватизм у доброму розумінні дуже важливий.

Ось приємна новина – ми в листопаді минулого року відсвяткували срібне весілля. А цього року святкуємо п'ятдесятиріччя чоловіка. Такі у нас новини на сімейному фронті.

- Яка з останніх політичних новин Вас найбільше здивувала?

- Мене вже нічого не здивує, тому що я дуже добре знаю наш політикум, нашу політичну кон'юнктуру – хто є хто.

Єдине, що мене недавно здивувало, - це виступ на «5 каналі» пана Кушнарьова, коли він сказав, що у нас цивілізаційний конфлікт. Не конфлікт арабів і християн, не конфлікт земної і марсіанської цивілізацій, а цивілізаційний конфлікт, який, виявляється є в Україні. Цим він мене здивував. І я, безумовно, нескінченно буду йому опонувати.

Пан Кушнарьов і моє покоління частково є розщепленими, тому що однією ногою вони стоять у своєму ранньому минулому (в якому не було Бога, але було багато брехні і неправди), а другою - у цій країні. І нетвердо стоять ні на тій, ні на іншій нозі. Це трагедія, проблема. Мойсей тому і водив 40 років людей по пустелі, щоб розщеплене покоління пішло, а прийшло те, яке стане двома ногами на землі.

Кушнарьов сказав: а що робити? Стінка на стінку? Громадянська війна? Я здивована. Виявляється, в нас знову є мотиви розподілу України. А розподіл України тільки в думках тих, хто не зміг сприйняти ті або інші цінності.

Двох цивілізацій в Україні немає. Наприклад, минулого року ми проводили конкурс «Майбутнє про майбутнє». Я рік носитиму в сумочці те, що написали діти з Луганська, Донецька про свою країну. І читатиму пану Кушнарьову. Якщо почитати, що говорить він, і що пишуть діти з донецького регіону, то цивілізаційний конфлікт є між ним і ними. Але це конфлікт батьків і дітей. Дітей, які знають, що є ця країна, і батьків, які трохи не «наздоганяють».

- Яку новину Ви чекаєте почути найближчим часом?

- Я прогнозую, що наша новина буде наступною: «Наша Україна» вирівняє свій курс у збереженні найголовнішого завоювання 2004 року – демократичного інституту президентства, а, відповідно, і демократичного курсу нашої країни. Мені здається, що це вже не новина для всіх нас, але цебуде та приємна новина, якоїчекає наше суспільство. Ми будемо в парламентській конструктивній опозиції до нинішньої парламентської більшості. Але ми не будемо в опозиції до уряду, в якому працює частина міністрів за президентською квотою в тій мірі, в якій цей уряд виконуватиме п'ятирічну програму Президента.

Ольга Москалюк

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

855