Київський міський голова Леонід Черновецький заявляє, що протягом найближчих 5 років у Києві ніяких позачергових виборів міського голови не передбачається.

" Ніяких виборів у Києві не передбачається", - заявив він в інтерв'ю журналістам у п'ятницю.

" Мене обирали на 5 років, ніякого механізму відкликання, окрім моєї роботи з депутатським корпусом не існує, і при будь-якому розвитку подій ці 5 років я збережу", - заявив Черновецький.

" Якщо тільки, не дай Бог, мене Всевишній не покличе до себе, то все одно нікого вибирати буде неможливо, тому що тоді вступає в свої права друга особа Київради (секретар Київради Олесь Довгий)", - пояснив він, передає «Інтерфакс-Україна».

Раніше в ЗМІ з посиланням на представників Блоку Юлії Тимошенко з'явилася інформація про те, що розглядається можливість її участі у позачергових виборах київського міського голови, які можуть відбутися, якщо нинішній мер Леонід Черновецький відмовиться від цієї посади на користь мандата народного депутата.

Черновецький на виборах 26 березня був одночасно обраний міським головою столиці і народним депутатом від блоку "Наша Україна". Центральна виборча комісія на прохання Черновецького продовжила термін його реєстрації народним депутатом спочатку до 1 вересня, а потім до 1 грудня. Своє прохання мер столиці мотивував тим, що в судах ще не завершився розгляд справ щодо законності його обрання на цю посаду.

Раніше ForUm повідомляв, що у випадку, якщо оголосять нові вибори київського міського голови, на них може балотуватися Юлія Тимошенко або кандидат від БЮТ.

Таку думку висловив в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі депутат Київради від блоку ПРП-ПОРА Володимир Бондаренко.

Зокрема, за його словами, якщо Леонід Черновецький перейде на роботу у Верховну Раду, то оголосять дострокові вибори мера Києва.

Кажучи про можливих кандидатів на посаду міського голови, Бондаренко відзначив, що «балотуватимуться і старі кандидати, і нові кандидати».

«Я думаю, що балотуватиметься хтось з оточення Черновецького. Все робиться для того, щоб балотування було успішним», - говорить депутат.

«Від Блоку Юлії Тимошенко або сама Юлія Тимошенко, або хтось з її людей мають великі шанси перемогти», - вважає Бондаренко.

Щодо можливості повернення Олександра Омельченка на посаду мера, Бондаренко висловив думку, що «Олександр Олександрович є сьогодні пенсіонером і заслуговує на відпочинок». Депутат нагадав, що свого часу «неодноразово критикував і його (Омельченко) за дії, пов'язані, зокрема, з власністю і землею, але те, що робиться сьогодні, за масштабами набагато більше і інакше».

Про причини того, чому Черновецький досі не написав заяви про відмову від депутатства, Бондаренко допустив, що «він залишає за собою ще якийсь час, щоб або зміцнитися, або втекти. Обидва варіанти можливі». «Те, що сьогодні робиться в Києві, я б сказав, не контрольоване ніким», - підкреслив депутат.

При цьому Бондаренко заявив про факт грубого порушення Конституції Центральною виборчою комісією, яка продовжила термін реєстрації народним депутатом для Черновецького до 1 грудня.

«У цьому випадку може йтися про те, що Леонід Михайлович страхується на випадок можливих судових розглядів, але не пов'язаних з виборами», - заявив Бондаренко.

«Ніяких судових розглядів, пов'язаних з виборами вже не може бути. Йдеться про судові розгляди кримінальних справ, які свого часу були порушені і якимсь чином стихнули. Є факти, які можуть бути підняті на поверхню стосовно дорожньо-транспортних подій, що відбулися за участю пана Черновецького або близьких йому людей. Тому проблема депутатської недоторканності, яка забезпечує перебування у Верховній Раді, є актуальною для Леоніда Черновецького», - вважає депутат Київради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

366