В Закарпатській області функціонують вже 26 русинських недільних шкіл. Як повідомив відомий закарпатський літератор, краєзнавець і громадський діяч Юрій Чорі, ці школи є в Мукачівському, Свалявському, Воловецькому, Перечинському, Великоберезнянському, Іршавському і Тячівському районах.

За його словами, про велике бажання дітей вивчати русинську мову і літературу, історію карпатських русинів і географію рідного краю свідчить статистика. Зокрема, за даними Чорі, три роки тому було засновано 16 шкіл, через рік їх було вже 22, а цього року почали працювати вже 26 шкіл.

Учні недільних русинських шкіл отримають у цьому учбовому році підручники з мови, літератури й історії. Розроблені навчально-методичні програми, статут русинських шкіл, положення про вчителя-методиста і заслуженого русинського вчителя, повідомили в прес-службі Сойма підкарпатських русинів, передає «УНІАН».

Недільні школи на Закарпатті засновані за сприяння Всесвітньої ради русинів.

Карпатська Русь – ця історична назва земель, на яких проживали русини. На сьогоднішній день велика частина території Карпатської Русі є Закарпатською областю України. Решта території розділена між Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією. До 1945 року протягом 27 років Підкарпатська Русь була частиною федеральної Чехословаччини і мала власні гімн, герб і русинську мову як державну. Після 1945 року русини ввійшли до складу СРСР як Закарпатська область. Офіційної статистики про чисельність русинів немає. За переписом, який був проведений в Україні в 2001 році, русинів як самостійного народу також не існує – русини вважаються гілкою українського народу.

Згідно з інформацією Асоціації русинських організацій «Сойм Підкарпатських Русинів», на Закарпатті близько 800 тис. русинів, у світі – 2 млн. Основна частина їх проживає в Америці і Європі. В 22-х країнах, зокрема в США і Канаді, русини визнані як національність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

626