Кореспондент поставив три запитання народному депутату України, члену парламентської фракції СПУ Івану Сидоровичу Бокію.

- Яка новина у вашому особистому житті останнім часом справила на вас яскраве враження?

- В особистому житті у мене ніяких особливих новин останнім часом не було. Що в моєму особистому житті могло особливе трапитися? Вже нічого.

Але загалом, останнім часом на мене справив сильне враження вихід у світ роману Ліни Костенко «Берестечко». Для мене цей роман цікавий. Його уривки я читав ще в харківському журналі, який був надрукований ще наприкінці 60-х – початку 70-х років.

Сильне враження виникло тому, що в цьому романі торкнулася тема про те, що поразку можна перетворити на перемогу. Ця тема для українського суспільства надзвичайно актуальна і злободенна саме сьогодні. І зараз, і тоді, і п'ять років тому. Крім того, там підтемою проходить думка про боротьбу з низкоборством, яке зараз має місце і в українській політиці, і в українському суспільстві.

Ці художні відкриття нашої геніальної поетеси справили на мене таке яскраве враження. Я думаю, що як би там не було, наші великі поети, такі як Тарас Шевченко, Ліна Костенко, Іван Франко, Леся Українка, завжди на висоті, вони бачать більше і в минулому і в майбутньому. Якби ми прислухалися до них, це могло б врятувати Україну. Але я, на жаль, розумію, що наше суспільство не вміє вчитися на власних помилках і програшах і тому воно важко йде до перемоги.

- Яка з останніх політичних новин вас здивувала?

Мене здивувала поведінка Йосипа Вінського. І його вчорашня і його перша прес-конференція, де він назвав партію, до якої належить, зрадницею, а Олександра Мороза – відступником.

Мене це здивувало тому що це говорить людина, яка, відверто кажучи, не має на це морального права. Те, що він 15 років був у партії і за цей час багато для неї зробив, це одне, але причиною такої його поведінки стала не якась там зрада, а незадоволення власних політичних і владних амбіцій. Тому такі речі мене дивують, адже люди, які пройшли в політиці довгий шлях, могли б розуміти, що, власне кажучи, не про посаду йдеться і для Мороза також, а про можливість впливати на ситуацію в державі.

Я говорю про це, тому що я сам знаходжуся в епіцентрі цих подій і знаю, що за чим стоїть, але все - одно дивуюся, як це може бути в середовищі, яке і наївним назвати не можна. А виявляється що в цьому середовищі є люди, які спекулюють на таких речах.

- Яку новину ви хотіли б почути найближчим часом?

- Я хотів би почути, що ми, нарешті, починаємо працювати над будівництвом в Україні європейського суспільства, суспільства демократичного соціалізму. Це була б найкраща новина, яка принесла б мені заспокоєння до кінця життя, адже образливо, що ми 70 років будували якийсь соціалізм, який не має нічого спільного з соціалізмом, а люди зрозуміли одне, що не можна жити тільки для себе, треба жити для всіх. Тому бізнес повинен ділитися з власним народом і без цього не може бути ні середнього класу, ні тих соціальних благ, які є в європейців.

Я розумію, що, можливо, для когось це прозвучить дещо дивно, але нічого кращого поки не побудовано і якби ми до цього прийшли, це була б для мене краща новина.

Ганна Писаренко

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

723