Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович прогнозує, що реформа правоохоронних органів завершиться в 2009 році.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції на тему: «Реформування правоохоронних органів – перехід від слів до справи».

Стретович нагадав слова Президента в день Незалежності про необхідність провести цю реформу і відзначив, що профільний комітет повністю солідарний і, підтримуючи пропозицію Президента, вважає, що всім час переходити від слів до справи.

Стретович розподілив проведення реформи на три етапи. На першому етапі (кінець 2006 - початок 2007 року) - напрацювання законодавства, направлене на реформування правоохоронних органів. Зокрема, він сказав про необхідність внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу, розробки закону про кримінальну провину; розробка Кодексу про адміністративну провину; підготовка Кримінально-виконавчого кодексу; нової редакції закону про СБУ; нової редакції закону про прокуратуру і багато інших документів.

Другий етап (2007 рік) – прийняття вищезазначених законів.

Третій етап (2008-2009 рр.) - упровадження прийнятих змін.

Стретович підкреслив, що все залежатиме від єдності урядових органів, а також єдність депутатів у сесійному залі, а також від стабільності політичної ситуації в Україні в ці три роки.

Стретович нагадав, що Національна комісія з питань зміцнення демократії і верховенства права завершила роботу над концепцією реформування правоохоронних органів, і він прогнозує, що вже у вересні відбудеться засідання комісії за участю Президента Віктора Ющенко, де вона буде остаточно затверджена.

Він підкреслив, що позитивним є те, що в комісію не входять посадовці з правоохоронних органів, а натомість входять учені, фахівці-юристи.

Як відзначив Стретович, раніше реформу не можна було ввести, оскільки її доручали проводити самим правоохоронним органам, які не хотіли «рубати сук, на якому сидять».

Стретович висловився за підтримку концепції, яку розробила комісія. «Якщо ми її виконаємо, то правоохоронні органи якраз і охоронятимуть правопорядок», - сказав він, відзначивши, що сьогодні навіть немає закону, який би визначав, що таке правоохоронні органи і які підрозділи слід до них відносити.

Зокрема, це стосується податкової міліції, митних органів. Голова профільного комітету переконаний, що необхідно відійти від радянської схеми правоохоронних органів і створити нову систему – органи правопорядку.

За його словами, реформа приведе до зменшення чисельності правоохоронних органів, спрощення процедури судового захисту громадян, до посиленого захисту прав і свобод людини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

536